Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Αίγυπτος: Απέλαση δημοσιογράφου των βρετανικών Times

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι απέλασε Βρετανή δημοσιογράφο της εφημερίδας Times τον περασμένο μήνα, επειδή εργαζόταν παράνομα στη χώρα.

Οι Times ανέφεραν το Σάββατο ότι η ανταποκρίτριά τους, η 33χρονη Μπελ Τριού, η οποία είχε την έδρα της στο Κάιρο εδώ και αρκετά χρόνια, συνελήφθη ενώ έκανε ρεπορτάζ για ένα πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες και του οποίου χάθηκαν τα ίχνη πριν από δύο χρόνια.

Η εφημερίδα έκανε λόγο για ένα «αυξανόμενα καταπιεστικό περιβάλλον» για τα μέσα ενημέρωσης στην Αίγυπτο.

Η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (SIS) της Αιγύπτου, η οποία εποπτεύει τη διαπίστευση των ξένων δημοσιογράφων, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η Τριού απελάθηκε εν μέρει διότι δεν είχε κάνει αίτηση για προσωρινή δημοσιογραφική κάρτα, λέγοντας ότι αυτό συνιστά «παραβίαση».

Η Τριού είχε, ωστόσο, κάνει αίτηση για ετήσια κάρτα διαπίστευσης, την οποία είχε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Οι ετήσιες κάρτες για όλους τους ξένους δημοσιογράφους καθυστέρησαν φέτος εξαιτίας «τεχνικών λόγων», υποστήριξε.

Η SIS επέκρινε επίσης τα ρεπορτάζ της τα τελευταία πέντε χρόνια λέγοντας ότι περιείχαν «λανθασμένες πληροφορίες».

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι Times απάντησαν σε αίτημα για σχόλια ότι η Τριού δεν έκανε αίτηση για προσωρινή κάρτα επειδή η SIS τής είπε ότι διέθετε ακόμη διαπίστευση και πως «όλα ήταν καλά».

Η Τριού πήγε σε περιοχή του Καΐρου τον Φεβρουάριο για να «ασκήσει δημοσιογραφική εργασία χωρίς άδεια» και «ως αποτέλεσμα αυτών των δύο κατάφορων παραβιάσεων» οι αρχές αποφάσισαν να την απελάσουν.

Ο δημόσιος εισαγγελέας της Αιγύπτου έδωσε εντολή στους κρατικούς εισαγγελείς τον περασμένο μήνα να λάβουν νομικές ενέργειες εναντίον μέσων ενημέρωσης τα οποία εντοπίζονται να δημοσιεύουν ψευδείς ειδήσεις, δηλώσεις και φήμες, μετά την έντονη επίσημη κριτική για την κάλυψη της Αιγύπτου από ορισμένα ξένα μέσα.

Η Τριού έγραψε στους Times ότι συνελήφθη από την αστυνομία στο κεντρικό Κάιρο αφού πήρε συνέντευξη από έναν «άνδρα ο ανιψιός του οποίου, ένας έφηβος μετανάστης, πνίγηκε πιθανότατα στη θάλασσα ενώ προσπαθούσε να φθάσει στην Ιταλία». Τέθηκε υπό κράτηση για πολλές ώρες και στη συνέχεια «οδηγήθηκε από την αστυνομία στο αεροδρόμιο όπου αναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε μια πτήση» με προορισμό το Λονδίνο.