Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Εκαναν τις επιδοτήσεις βίλες, τώρα θα επιστρέψουν 40 εκατ.

Το «πάρτι» που είχε στηθεί με τις επιδοτήσεις τέλειωσε καικάποιοι καλούνται τώρα να πληρώσουν τον λογαριασμό. Το ΣΔΟΕ έχει ανοίξει τους φακέλους 200 επιχειρήσεων που εντάχθηκαν σε επενδυτικά προγράμματα και πήραν επιδοτήσεις, τις οποίες τελικά διέθεσαν για άλλους σκοπούς: Κάποιες έγιναν βίλες ή κατέληξαν στις τσέπες των επιχειρηματιών,  πολλές χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς και τα επενδυτικά σχέδια έμειναν στα χαρτιά.

Όπως διαπιστώνεται, τουλάχιστον μία στις τρείς επιχειρήσεις που πήραν επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, ΠΔΕ ή άλλων προγραμμάτων, δεν τις χρησιμοποίησαν όπως έπρεπε.

 Τώρα θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα ποσά που πήραν – εν όλω ή εν μέρει, ανάλογα με τις παραβάσεις και τις παρεκκλίσεις που υπήρξαν  στη χρήση των επιδοτήσεων.

Το ΣΔΟΕ έχει βγάλει ήδη τον πρώτο «λογαριασμό», ζητώντας από επιχειρήσεις να επιστρέψουν ληφθείσες επιδοτήσεις συνολικού ποσού άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Στους ελέγχους που διενήργησε σε επιδοτηθείσες επιχειρήσεις διαπίστωσε και πολλές σοβαρές φορολογικές παραβάσεις. Γι αυτές  έχει «κόψει» πρόστιμα 5 εκατ. ευρώ, που θα κυνηγήσει να τα εισπράξει  η ΑΑΔΕ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει