Εκδήλωση της ΕΚΠΟΛ και της τοπικής AEDE για το «Ευρωπαϊκό Έτος»

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Τον Απρίλιο του 2017 οι αρμόδιοι Επίτροποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακήρυξαν το 2018 «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς», με στόχο την ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τις ευρωπαϊκές αξίες, την ευρωπαϊκή ιστορία και την ενδυνάμωση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Κινούμενοι προς την κατεύθυνση του ως άνω στόχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η Τοπική Ομάδα Βόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών (AEDE), πραγματοποίησαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, 4ης Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ της πόλης μας πολιτιστική εκδήλωση με ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Τ.Ο. Βόλου και τραγούδια ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες εκπροσώπους του λαϊκού έντεχνου τραγουδιού, του βραβευμένου με ΟΣΚΑΡ, Μάνου Χατζιδάκι.

Το όλο πρόγραμμα είχε ως εξής:

Αρχικά, χαιρετισμό προς τους παρευρεθέντες απηύθυναν ο νέος Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κ. Βασίλειος Χατζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Τ. Ομάδας Βόλου της AEDE κ. Νικόλαος Λυχναρόπουλος και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας κυρία Δωροθέα Κολυνδρίνη. Έγινε κατόπιν κοπή της πίτας και μετά τις ευχές για το νέο έτος, ο κ. Λυχναρόπουλος έκανε σύντομη ομιλία λέγοντας ότι το 1919 ο μεγάλος Γάλλος ποιητής και διανοούμενος Πωλ Βαλερύ είπε ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στο τρίγωνο ΑΘΗΝΑ – ΡΩΜΗ – ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, εννοώντας ότι οι αντηρίδες, δηλαδή τα υποστηρίγματα του οικοδομήματος του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι τρία: 1) το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, 2) η θεσμική κληρονομιά της Αρχαίας Ρώμης και 3) η χριστιανική διδασκαλία.

Η χριστιανική διδασκαλία που έχει ως πηγή της τα ευαγγέλια, είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική για την καλλιέργεια του θρησκευτικού συναισθήματος και την ηθικοποίηση του ανθρώπου. Σπουδαία είναι και η θεσμική κληρονομιά της Αρχαίας Ρώμης. Οι Ρωμαίοι δημιούργησαν το Res Publica με την έννοια του Κράτους το οποίο βρίσκει τη νομιμοποίησή του, όταν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και καθίσταται Κράτος Δικαίου. Το Ρωμαϊκό Δίκαιο είναι πηγή του σύγχρονου ελληνικού και σχεδόν ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Αστικού Δικαίου. Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται σε εθνικά θέματα λατινικές φράσεις, όπως erga omnes (έναντι όλων) και άλλες.

Σχετικά με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, ο Βαλερύ αναφέρει ως κέντρο την Αθήνα. Όμως δεν πρέπει να αγνοούμε και άλλα μέρη της Ελλάδας από όπου προήλθαν μεγάλα πνεύματα, όπως ο Όμηρος με τα αθάνατα έπη του, αλλά ιδίως τη Μίλητο της Ιωνίας, η οποία είναι η πατρίδα των μεγάλων φιλοσόφων του Θαλή, του Αναξίμανδρου και του  Αναξιμένη. Αυτοί απελευθέρωσαν το ανθρώπινο πνεύμα από τα δεσμά του μύθου, έθεσαν τις βάσεις της φιλοσοφίας και άνοιξαν τον δρόμο προς την κατεύθυνση της σύγχρονης επιστημονικής δημιουργίας. Βέβαια, ποιος μπορεί να αρνηθεί τη συμβολή στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού των μεγάλων Αθηναίων φιλοσόφων: Σωκράτη και Πλάτωνα, αλλά και του Μακεδόνα Αριστοτέλη, ο οποίος υπήρξε και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Οι Έλληνες πολέμησαν και νίκησαν τους Μήδους κι έμειναν ελεύθεροι, πράγμα που οδήγησε, αργότερα, κατά την εποχή του Περικλή, στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και στην ελευθερία του λόγου. Η Αθήνα υπήρξε η πατρίδα των τριών μεγάλων τραγικών ποιητών: του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Γενικά, στην Αρχαία Ελλάδα άνθησαν κι άλλα είδη τέχνης: όπως η αρχιτεκτονική και η γλυπτική. Σπουδαίο αρχιτεκτονικό έργο αποτελεί ο Παρθενώνας. Στη γλυπτική, η Αρχαία Ελλάδα έχει να επιδείξει αρκετούς αξιόλογους καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους εξέχουσα θέση κατέχουν ο Πραξιτέλης με το περίφημο γλυπτό του, το λεγόμενο «ο Ερμής του Πραξιτέλη» και ο Φειδίας, ο οποίος φιλοτέχνησε «το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς» στον Παρθενώνα και «το άγαλμα του Ολυμπίου Διός» στην Ολυμπία, το οποίο θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ο ομιλητής είπε τελικά ότι από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω προκύπτει ότι η κοιτίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού είναι η Ελλάδα.

Στο τέλος ο κ. Λυχναρόπουλος είπε ότι μέσα στο πνεύμα αυτό ο αξιότιμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, έχει συγγράψει ένα υπέροχο βιβλίο με τίτλο Στο Λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, από το οποίο ο ίδιος πήρε αρκετά στοιχεία για την ομιλία του. Το βιβλίο έχει 166 σελίδες. Αποτελείται από τρία μέρη.  Το πρώτο μέρος  είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα. Στο δεύτερο και τρίτο μέρος υπάρχει μετάφρασή του στα γαλλικά και στα αγγλικά.

Μετά την ομιλία ακολούθησε ένα ευχάριστο μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και τη συμμετοχή των εξαίρετων Καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Βόλου Βασίλη Αγροκώστα και Ελίνας Παπαγεωργίου. Το μουσικό πρόγραμμα παρουσίασε η κυρία Βασιλική Τέα,  ειδική Γραμματέας της Τ.Ο. Βόλου της AEDE.

Η εκδήλωση είχε, ομολογουμένως, μεγάλη επιτυχία. Την παρακολούθησαν πολλά μέλη της ένωσης, πολλοί εκπαιδευτικοί και άλλοι. Ανάμεσα σε αυτά ήταν το μέλος της Τ.Ο. Βόλου της AEDE, επίτιμη σχολική σύμβουλος γαλλικής γλώσσας Δ/ρ Μαρία Φλετορίδου, ο πρώην Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κύριος Νικόλαος Έξαρχος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κύριος Αθανάσιος Λαΐνας, ο στρατηγός Ε.Α  κ. Νικόλαος Ευθυμίου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Mαγνησίας κ. Γεώργιος Καλτσογιάννης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας και μέλος της ΕΚΠΟΛ κ. Γεώργιος Κίτσιος με τη σύζυγό του Χαρίκλεια, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Αργύριος Κοπάνας, η πρώην Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και μέλος της ΕΚΠΟΛ κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Διεθνολόγος κυρία Έλενα Αντωνοπούλου, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κ. Αθανάσιος Λιούπης, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Ενότητας Βόλου κυρία Ιωάννα Ζωμένου, το μέλος της ΕΚΠΟΛ κ. Ευθύμιος Ζιγγιρίδης.

Η τυχερή της βραδιάς, η οποία βρήκε το νόμισμα της πίτας, ήταν η Εκπαιδευτικός – Μουσικός κυρία Βασιλική Μπουγά-Καπατσέλου. Ως δώρο έλαβε το βιβλίο Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου, ο οποίος το πρωί της Κυριακής της 4ης Φεβρουαρίου, κατά μια θαυμαστή συγκυρία, επισκέφτηκε την πόλη του Βόλου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει