Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Εκπρόσωπος κυβέρνησης ΠΓΔΜ: Η συμφωνία είναι ιστορική και έντιμη

«Έντιμη λύση και για τις δύο χώρες» χαρακτηρίζει τη συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιακόφσκι, η οποία υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, μιλώντας παράλληλα για «ιστορική» απόφαση.

Ο κ. Μποσνιακόφσκι επισημαίνει ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό «έγινε με αξιοπρέπεια», «ανοίγει τον δρόμο στη φιλία» και επιταχύνει την κοινή προοπτική των δύο χωρών για οικονομική ανάπτυξη και για ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Αλλά, πρέπει να ξεφορτωθούμε τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον ψεύτικο πατριωτισμό, τη ρητορική μίσους» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΜΠΕ, στέλνοντας μήνυμα και προς τις δύο χώρες.

Ο κ. Μποσνιακόφσκι,επισημαίνει ότι η στάση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ «δεν μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας, που έχει ήδη αρχίσει» και που συνεχίζεται και σημειώνει ότι πλέον η χώρα του αναμένει και τα επόμενα βήματα και από την πλευρά της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την προώθηση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. και τη διαδικασία πρόσκλησής της από το ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ εμφανίζεται βέβαιος για τη θετική του έκβαση.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία στο μυαλό μας, ως κυβέρνηση, ότι θα είναι θετικό. Όμως, οι πολίτες θα κάνουν την επιλογή τους. Για αυτό στέλνουμε και το μήνυμα αυτό, σε όλους τους πολιτικούς φορείς στη χώρα μας, αλλά και στη δική σας χώρα. Αλλά, πρέπει να ξεφορτωθούμε τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον ψεύτικο πατριωτισμό, τη ρητορική μίσους. Αυτά δεν θα πρέπει να επιβραβεύονται από τους πολιτικούς μας, στις δύο χώρες. Πρέπει να τα αλλάξουμε αυτά, να επωφεληθούμε, κινούμενοι προς την πρόοδο, τις δημοκρατικές αξίες» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας.