Ελβετία: «Πληγή» για την παγκόσμια οικονομία ο αμερικανικός προστατευτισμός

Η ελβετική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα ότι ο αμερικανικός προστατευτισμός θαμπορούσε να υπονομεύσει την ανοδική πορεία της οικονομίας που την ανάγκασε να αναθεωρήσει ανοδικά τιςπροβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές.

Όπως και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η καλοδεχούμενη πρόσφατη υποτίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν προκληθεί και πάλι αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλώντας νέα προβλήματα για τους εξαγωγείς.

Η γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) αναμένει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τώρα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας να διαμορφωθεί στο 2,4% φέτος και στο 2,0% το 2019. Η SECO ανακοίνωσε πως θεωρεί πως οι βραχυπρόθεσμοι θετικοί και αρνητικοί παράγοντες για την παγκόσμια οικονομία είναι ισορροπημένοι.

«Η παγκόσμια ανοδική πορεία θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο και το ελβετικό φράγκο θα μπορούσε να υποτιμηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της διατήρησης των καλών διεθνών οικονομικών συνθηκών. Αυτό με τη σειρά του θα έδινε στην ελβετική οικονομία περαιτέρω ώθηση», ανέφερε.

«Ωστόσο, τα μέτρα προστατευτισμού που πρόσφατα ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ δημιουργούν κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία».

«Αν και οι δασμοί που πρόσφατα επιβλήθηκαν στις εισαγωγές μετάλλων δεν αναμένεται να επηρεάσουν παρά πολύ την ελβετική οικονομία, η όποια κλιμάκωση σε εμπορικό πόλεμο μεταξύ των βασικών εμπορικών ζωνών θα είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο μεσοπρόθεσμα», σύμφωνα με την SECO.

Ο κίνδυνος αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει, ίσως λόγω της απρόσμενα γρήγορης εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στο ελβετικό φράγκο», ανέφερε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει