Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χρηματιστήριο

Το σφυροκόπημα που δέχονται αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 έχει εξαλείψει την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται οριακά, αλλά και με έντονη νευρικότητα και αυξημένες συναλλαγές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,21% στις 722,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 123 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,67% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.914,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,35% στις 735,28 μονάδες.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες στο Capital.gr, σήμερα παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε τίτλους κυρίως που εντάσσονται στους διεθνείς δείκτες της χώρας, κυρίως από index tracker funds. Ο λόγος είναι τόσο οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από τον MSCI, με την ένταξη της Motor Oil στον Standard Greece, όσο και οι αναταράξεις που υπάρχουν στις αναδυόμενες αγορές λόγω Τουρκίας.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν “ανακατέψει την τράπουλα” των αγορών παγκοσμίως, με πολλά assets να βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλων passive funds, που κινούνται με βάση τις διεθνείς κατηγοριοποιήσεις. Επίσης, η ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας έναντι της αβεβαιότητας της Τουρκίας έχει προκαλέσει ισχυρές μετατοπίσεις κεφαλαίων, με “θύματα” φυσικά τις περιφερειακές αγορές, όπως αυτή της Αθήνας.

Ωστόσο, “μέχρι να τελειώσει η κρίση στην Τουρκία ή η αγορά θεωρήσει ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο πρόβλημα, η αποστροφή κινδύνου είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένη, γεγονός το οποίο θα συνεχίσει να ωφελεί κυρίως τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια”, σημειώνει ο Antje Praefcke, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Commerzbank.

Η νευρικότητα αυτή αποτυπώνεται και στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν οριακή βελτίωση, είναι εμφανές ότι η αγορά παραμένει ασταθής και ευάλωτη σε όποιες αλλαγές του εξωτερικού κλίματος, ενώ το διεθνές περιβάλλον αυτό το διάστημα δεν δίνει τη σταθερότητα που χρειάζεται για μία νέα έξοδο της χώρας στις αγορές.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,8% και στο 4,247%, χωρίς ωστόσο να έχει διαγράψει τις πιέσεις που έφτασαν τις 50 μονάδες βάσης λόγω της αναταραχής σε Τουρκία και Ιταλία από την περασμένη εβδομάδα, ενώ η απόδοση στο 5ετές υποχωρεί κατά 1% και στο 3,281%, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου.

Στο ταμπλό τώρα, ξεχωρίζει το -3,09% της Alpha Bank, αλλά και το +4,58% της Motor Oil και το +3,41% της ΕΕΕ. Επίσης, στο +1,5% είναι οι ΑΔΜΗΕ και Jumbo αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, Τιτάν, Grivalia, ΟΛΠ, Λάμδα και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, ΔΕΗ και Φουρλής σημειώνουν απώλειες της τάξεως του 2,3%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι Βιοχαλκο, Μυτιληναίος και Aegean.