Ένα γράμμα συγγνώμης στην Ελένη

ΑΡΘΡΟ της Μαρίας Τόπα, Ψυχολόγου – Εξειδικευμένης στη βια και κακοποίηση γυναικών

Ελένη… σου ζητώ συγγνώμη, γιατί μάλλον δεν προλάβαμε να τα κάνουμε αλλιώς τα πράματα.

Ελένη κόρη μου, συγγνώμη για όλες τις φορές που γύρισες από το σχολείο θυμωμένη και σου είπα πως «τα καλά κορίτσια δε μιλάνε άσχημα ακόμη και όταν τους μιλάνε απρεπώς, είναι πάντα ευγενικά». Συγγνώμη για όταν ήθελες να μάθεις ποδόσφαιρο και σε έγραψα στο μπαλέτο, γιατί τα κορίτσια πρέπει να είναι ντελικάτα… και όταν άρχισες να βγαίνεις έξω με τις φίλες σου σε προέτρεψα να μην είσαι «πολύ κοινωνική, γιατι το παραξηγούν τ’ αγόρια».

Και αργότερα Ελένη φίλη μου, που κάποιος σ’ ενόχλησε στο δρόμο, σε συμβούλεψα ν’ αλλάξεις ρούχα, μακιγιάζ και δρομολόγιο και επιπλέον, όταν χώρισες με το αγόρι σου, σε προέτρεψα να γυρίσεις πίσω, γιατί βρήκα πολύ ρομαντικό να σε παρακολουθεί κάθε μέρα, ακόμη και όταν σ’ έσπρωξε και σ’ εριξε κάτω, όταν του είπες να χωρίσετε, σου επαναλάμβανα πως «σε θέλει πολύ… γι’ αυτό».

Ελένη μου, συνάδελφισσα από τη δουλειά… συγγνώμη που δε σε πίστεψα όταν μου εκμηστηρεύτηκες πως το αφεντικό μας σε απείλησε με απόλυση επειδή δεν του δόθηκες, άλλωστε είχες πάρει πολλά κιλά… πως ήταν δυνατόν…

Ελένη αδερφή μου, κάποτε μου είχες πει πως δεν ήθελες μια μόνιμη σχέση… συγγνώμη που σε είπα «εύκολη» και όταν ήπιαμε λίγο παραπάνω και μετάνιωσες που είπες «ναι» στο Γιώργο, σου είπα «κακώς τον απογοητεύεις… έχει δίκιο που θύμωσε». Το ίδιο σου είπε και η μαμά. Ανάφτρες λέγονται αυτές, δεν είναι καλές κοπέλες.

Ακόμη και όταν παντρεύτηκες και γέννησες το πρώτο σου παιδί, όλοι σε συμβουλέψαμε να μην κλαίς… και να ευχαριστείς τον άντρα σου ακόμη και όταν δεν έχεις διάθεση, για να μη νιώσει παραμελημένος, να μην γκρινιάζεις να μη ζητάς, αλλωστε είχες το παιδί σου πια… τι άλλο μπορούσες να επιθυμείς!

Με άλλα λόγια, δεν σε κατάλαβα και δε σε στήριξα ποτέ! Ποτέ δεν κακολόγησα αυτόν που σε μείωσε και σε κακοποίησε, ποτέ δεν του έδωσα ευθύνη και γι’ αυτό θα μετανιώνω. Γιατί του όπλισα το χέρι από τότε που ήσουν μικρό κορίτσι και σε περίμενε καθώς μεγάλωνες σε κάθε γωνιά του δρόμου.

Είναι άδικο Ελένη να φοβάσαι μήπως σε σκοτώσουν επειδή είσαι γυναίκα, αλλά θα την αλλάξουμε τη ζωή, παρ’ όλα αυτά… Ελένη!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει