Ένα κόλπο στο υπνοδωμάτιο για να αυξηθεί η ανδρική γονιμότητα

Ένα ήσυχο υπνοδωμάτιο φαίνεται να συντελεί σεπιο υγιές σπέρμα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Νότια Κορέα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Pollution. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνδρες που κοιμόντουσαν σε δωμάτια όπου τα επίπεδα θορύβου ξεπερνούσαν το φυσιολογικό είχαν χειρότερη ποιότητα σπέρματος από αυτούς που κοιμόντουσαν σε πιο ήσυχους χώρους.

Επιστημονική ομάδα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ ανέλυσε στοοιχεία από το εθνικό ασφαλιστικό αρχείο για περισσότερους από 206.000 άνδρες, 20-59 ετών. Τα επίπεδα θορύβου είχαν μετρηθεί με συνδυασμό της τοποθεσίας κατοικίας, βάσει ταχυδρομικού κωδικού και πληροφορίων από αρμόδια εθνική αρχή.

Στα οκτώ χρόνια που διήρκεσε η μελέτη, περίπου 3.300 άνδρες διαγνώστηκαν με προβλήματα υπογονιμότητας. Μετά από συνεκτίμηση παραγόντων, όπως η ηλικία, το εισόδημα, το κάπνισμα και ο Δείκτης Μάζας Σώματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με γονιμότητα αν είχαν εκτεθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας σε θόρυβο πάνω από 55 ντεσιμπέλ (που αντιστοιχεί στον θόρυβο που παράγει ένα κλιματιστικό ή ένας προαστικός δρόμος.

Παλαιότερη έρευνα είχε αναδείξει παρόμοια σχέση στις γυναίκες, με τα επίπεδα θορύβου να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αποβολής και γεννητικών ανωμαλιών. Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο χρόνιος θόρυβος στο ύπνοδωμάτιο μπορεί να διαταράξει την έκκριση της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH) στον εγκέφαλο, η οποία προάγει την έκκριση άλλων σημαντικών για τη γονιμότητα ορμονών

Μπορεί επίσης να σας αρέσει