Επιτροπή «κουρέματος» των αντικειμενικών τιμών στο ΥΠΟΙΚ

Νέα επιτροπή συστήνει το υπουργείο Οικονομικών η οποία θααναλάβει την προσαρμογή των προτάσεων των ειδικών εκτιμητών, για τις τιμές ζώνης των ακινήτων, ώστε να αποτραπούν υπερβολές και υπέρμετρη αύξηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και να επιλυθεί το πρόβλημα που ανέκυψε, δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές δεν μπορούν να προσδιοριστούν οι τιμές.

Ήδη οι 200 εκτιμητές που έχουν αναλάβει το έργο της υποβολής προτάσεων για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στις 10.000 ζώνες όλης της χώρας, ολοκληρώνουν την υποβολή των προτάσεών τους.

Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι οι αντικειμενικές τιμές πρέπει να αυξηθούν και μάλιστα σημαντικά, καθώς οι τιμές αγοράς, οι τρέχουσες, είναι υψηλότερες από τις ισχύουσες αντικειμενικές τιμές, οι οποίες είχαν προσδιοριστεί τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2007!

Πρόκειται βασικά για περιοχές οι οποίες αναπτύχθηκαν στην τελευταία δεκαετία, είτε λόγω έργων υποδομής (π.χ. σταθμοί του Μετρό, λιμάνια, δρόμοι) είτε λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης στα παραλιακά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας και βέβαια στα νησιά.

Όπως αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε ένα ποσοστό 60% ή περίπου σε 6.000 ζώνες, οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις τιμών.

Σε ένα ποσοστό 23% ή 2.300 ζώνες, οι εκτιμητές προτείνουν μειώσεις ενώ στο 17% των ζωνών είτε εισηγούνται μηδενική μεταβολή είτε δεν μπορούν να προσδιορίσουν τις τιμές.

Αυξήσεις προτείνονται για τις περιοχές της Αττικής όπως τα Πετράλωνα, το Ελληνικό, η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός, το Αιγάλεω, το Κουκάκι, ο Κεραμεικός, το Παγκράτι. Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, η αύξηση των τιμών οφείλεται βασικά στην αυξημένη ζήτηση μέσω της πλατφόρμας Airbnb.

Αντίστοιχα μειώσεις εισηγούνται οι εκτιμητές σε ζώνες της Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης και τρεις στις δέκα περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Πάντως, ορισμένοι εκτιμητές, δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τις τιμές ζώνης επειδή, στις συγκεκριμένες περιοχές δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες μεταβιβάσεις ακινήτων, το τελευταίο διάστημα ώστε να προσδιοριστεί μια ενδεικτική τιμή.

Η Επιτροπή

Όλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στις εισηγήσεις των εκτιμητών θα παραπεμφθούν προς επίλυση στην επταμελή ομάδα εργασίας.

Αυτή θα αναλάβει το «κούρεμα» των υπερβολικών αυξήσεων των αντικειμενικών τιμών σε ορισμένες περιοχές, ώστε να μην αυξηθεί και ο ΕΝΦΙΑ, ειδικά αν πρόκειται για λαϊκές περιοχές.

Επίσης θα κληθεί να λύσει τον «γρίφο», με τις περιοχές όπου δεν πρότειναν τιμές οι εκτιμητές.

Ειδικότερα κατόπιν εντολής του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αθανάσιου Δημάκη, συγκροτείται επταμελής ομάδα εργασίας από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΛΣΤΑΤ.

Έργο της ομάδας εργασίας είναι:

Ο προσδιορισμός της «βέλτιστης εκτίμησης» αναφορικά με τις εκτιμήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών, οι οποίες θα έχουν υποβληθεί στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα της Γ.Γ.Π.Σ.

Η διατύπωση της τελικής εισήγησης τιμών ζωνών προς την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας για τις τιμές που δεν θα παραπεμφθούν στην Τριμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

Ο προσδιορισμός του τρόπου επιλογής των τιμών εκκίνησης, οι οποίες, λόγω αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους, θα παραπεμφθούν στην Τριμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

Ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας, βάσει της οποίας θα καταλήξει η ανωτέρω αναφερόμενη Δευτεροβάθμια Επιτροπή στην τελική εισήγησή της προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει