Έρευνα υποστηρίζει πως κανείς δεν είναι 100% ετεροφυλόφιλος ή ομοφυλόφιλος

Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα κινείται σε ένα φάσμα και δεν υπάρχει αυτό που λέμε καθαρόαιμο αρσενικό, όπως μας λέει μια νέα μελέτη.

Ερευνητές του κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell University δημοσίευσαν τη νέα έρευνά τους που μας λέει ότι η παραδοσιακή διάσταση ετεροφυλόφιλου και ομοφυλόφιλου δεν είναι κατά κανέναν τρόπο ακριβής και πως όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως ετεροφυλόφιλοι θα έπρεπε να αυτοπεριγράφονται απλώς ως «κυρίως ετεροφυλόφιλοι».

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις αντιδράσεις των υποκειμένων (ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων) του πειράματος σε πορνογραφικές εικόνες, ανιχνεύοντας τη διαστολή της κόρης των οφθαλμών τους. Οι γυναίκες παρουσίαζαν ίχνη σεξουαλικής διέγερσης όταν έβλεπαν πορνογραφικό υλικό με άντρα-γυναίκα και γυναίκα-γυναίκα, την ίδια ώρα που οι άντρες είχαν παρόμοιες αντιδράσεις όταν παρακολουθούσαν εικόνες τόσο γυναικείου όσο και αντρικού αυνανισμού.

Σε αντίστοιχα αποτελέσματα είχε καταλήξει και σε παλαιότερη μελέτη του ο ακαδημαϊκός και διευθυντής του Τμήματος Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Cornell University, Ritch Savin-WIlliams, το 2012, επικεφαλής και της νέας μελέτης: «Είναι ουσιαστικά μια μελέτη που αξιολογεί τη σεξουαλική κατεύθυνση κοιτώντας τα μάτια και αν αυτά διαστέλλονται ή όχι. Δεν μπορείς να ελέγξεις τη διαστολή των ματιών σου. Αυτό προσπαθεί να κάνει το όλο πρόγραμμα, να αξιολογήσει τη σεξουαλικότητα χωρίς να βασίζεται στις αναφορές των υποκειμένων».

«Δείξαμε σε ετεροφυλόφιλους άντρες την εικόνα μιας γυναίκας να αυνανίζεται και αντέδρασαν όπως ένας ετεροφυλόφιλος άντρας, αλλά μετά τους δείξαμε εικόνες ενός άντρα να αυνανίζεται και τα μάτια τους παρουσίασαν μια μικρή διαστολή. Μπορέσαμε έτσι να αποδείξουμε φυσιολογικά πως όλοι οι άντρες δεν είναι ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι. Υπάρχουν πτυχές της αντρικής σεξουαλικότητας κατά μήκος ενός συνεχούς, όπως αναγνωρίζαμε πάντα για τις γυναίκες. Οι άντρες έχουν τέτοια πολιτισμική πίεση στις πλάτες τους που ακόμα και αν ένας άντρας έχει κάποια σεξουαλική έλξη στους άντρες, δεν θα το παραδεχόταν ποτέ».

Ο Savin-Williams παρουσίασε τη νέα του μελέτη σε ένα βιβλίο («Mostly Straight: Sexual Fluidity Among Men»), όπου λέει συμπληρωματικά: «Νομίζω πως αυτό συμβαίνει και στα δύο φύλα. Και είναι μάλλον ένα καλό πράγμα, καθώς δίνει στα παιδιά που μεγαλώνουν μεγαλύτερη ελευθερία, περισσότερες επιλογές, κι έτσι δεν έχουν να νιώθουν πως πρέπει να ανήκουν αναγκαστικά κάπου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει