ΕuroWorking Group: Επιταχύνετε για τα προαπαιτούμενα

Μήνυμα στην Αθήνα να ανεβάσει ταχύτητα σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων έστειλε τη Δευτέρα το EuroWorking Group (EWG), καθώς και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αν και στις Βρυξέλλες επικρατεί αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας εντός στόχων.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, στον σχεδιασμό είναι να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση (πιθανώς τηλεδιάσκεψη) του EWG για να προετοιμαστούν τα τελικά κείμενα, ώστε στο Εurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει πολιτική επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας για τη δ’ αξιολόγηση.

Πάντως, κάποια από τα 88 προαπαιτούμενα, κυρίως ιδιωτικοποιήσεις, εκτιμάται πως θα παραπεμφθούν για υλοποίηση αργότερα -ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος- διότι για αντικειμενικούς λόγους θεωρείται πως δεν μπορούν να εκπληρωθούν άμεσα.

Η συνεδρίαση του ΕWG, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επικεντρώθηκε και στην προετοιμασία της «ενισχυμένης επιτήρησης» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, όχι τόσο όμως στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς έχουν εξαντληθεί πλέον οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και αυτό που απομένει είναι οι πολιτικές αποφάσεις.

Στο ΕWG συζητήθηκε επίσης το θέμα της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ από την τρίτη αξιολόγηση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία συνοδεύεται από προϋποθέσεις, ενώ η χρονική διορία λήγει στις 15 Ιουνίου.

Οι προϋποθέσεις έχουν να κάνουν με την υποβολή από την πλευρά της κυβέρνησης των παραστατικών που θα αποδεικνύουν τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ η εκταμίευση συνδέεται επίσης με την ομαλή συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει