Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Εξηγήσεις ζητεί το Λονδίνο για τη σύλληψη Ιρανοβρετανού και Ιρανής εργαζόμενης στο Βρετανικό Συμβούλιο.

Το Λονδίνο ζήτησε «επειγόντως» πληροφορίες από το Ιράν μετά τις αναφορές για τη σύλληψη Ιρανοβρετανού και Ιρανής εργαζόμενης στο Βρετανικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μαχάν Αμπεντίν, αναλυτής της ιρανικής πολιτικής στην εταιρεία ερευνών Dysart Consulting, είναι ο δεύτερος Ιρανοβρετανός που συλλαμβάνεται στο Ιράν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.

«Ζητάμε επειγόντως πληροφορίες από τις ιρανικές αρχές μετά τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες συνελήφθη ένας πολίτης με διπλή υπηκοότητα βρετανική και ιρανική», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Αράς Αμιρί, Ιρανή φοιτήτρια που διαμένει στη Μ. Βρετανία και εργάζεται για το Βρετανικό Συμβούλιο, επίσης συνελήφθη όταν επισκεπτόταν την οικογένειά της, σύμφωνα με τον οργανισμό.

«Γνωρίζουμε ότι μία από τους εργαζόμενούς μας συνελήφθη στο Ιράν όταν επισκεπτόταν την οικογένειά της», επεσήμανε μια εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Press Association. Σύμφωνα με την ίδια, το Βρετανικό Συμβούλιο δεν διαθέτει γραφείο στο Ιράν.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί Ιρανοβρετανοί έχουν συλληφθεί στο Ιράν, το οποίο δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα.

Ιρανοβρετανός καθηγητής πληροφορικής στο Imperial College και ακτιβιστής, ο Αμπάς Ενταλάτ, συνελήφθη 15 Απριλίου στο Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Η πιο γνωστή υπόθεση είναι αυτή της Ναζανίν Ζαγαρί- Ράτκλιφ, εργαζόμενης στο ίδρυμα Thomson Reuters η οποία συνελήφθη πριν από δύο χρόνια και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2009, κάτι που η ίδια αρνείται.