ΦΩΤΟ – ΒΟΛΟΣ – ΥΠΟΠΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ στο Π.Θ.: Λήξη συναγερμού – Τί περιείχαν οι φάκελοι που εστάλησαν στα 12 (!) πανεπιστημιακά ιδρύματα;

Πρύτανης, Αντιπρύτανης και 3 γυναίκες υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου τους έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις…

Τουλάχιστον 5 άτομα ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο, ο οποίος εστάλη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ομοίως με αυτούς που εστάλησαν σε ακόμα 11 εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα και αφού τηρήθηκε το πρωτόκολλο της απολύμανσής τους, ο πρύτανης Ζήσης Μαμούρης, η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου, καθώς και τρεις ακόμη γυναίκες – υπάλληλοι της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του Βόλου προληπτικά, όπου τους έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις. Ο φάκελος παρέμεινε κλειστός και στάλθηκε στον ΚΕΕΛΠΝΟ για να ανοιχτεί.

Νωρίτερα, μετά την επικοινωνία του Πρύτανη Ζήση Μαμούρη με τις αρχές, σήμανε άμεσα συναγερμός, με δυνάμεις όλων των υπηρεσίων (Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα) να καταφθάνουν στο σημείο.

Άμεση ήταν και η κινητοποίηση της 8ης ΕΜΑΚ, η οποία ουσιαστικά είναι εκείνη που έχει τόσο την τεχνογνωσία αλλά και τον υλικοτεχνικό αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

Υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή Περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας, Πύραρχου Σωτήρη Κορέλα, τόσο ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Μαγνησίας, Πύραρχος Χαράλαμπος Πόζογλου, όσο και ο επικεφαλής της 8ης ΕΜΑΚ, Επιπυραγός Λάμπρος Κίτσιος, με τις δυνάμεις τους, που αριθμούν τουλάχιστον 35 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων και φορώντας ειδικές στολές, ανέλαβαν την τήρηση του πρωτοκόλλου, το οποίο προέβλεπε απολύμανση των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με το αντικείμενο, στην προκειμένη περίπτωση τον φάκελο αλλά και των χώρων του Πανεπιστήμιου. Προς τούτο μάλιστα έξω από το Πανεπιστήμιο, από την πλευρά της παραλίας, στήθηκαν σκηνές.

Δώδεκα οι «ύποπτοι» φάκελοι με προορισμό πανεπιστημιακά ιδρύματα

Δώδεκα φάκελοι, μαζί με αυτόν που προκάλεσε πανικό την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, έχουν εντοπιστεί συνολικά μέχρι στιγμής σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με παραλήπτες τους πρυτάνεις και με χώρα αποστολής την Ινδία.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι φάκελοι εστάλησαν ταχυδρομικώς από μέρες, καθώς τουλάχιστον δύο (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη), παρελήφθησαν πριν και μετά τα Χριστούγεννα.

Επίσης, μέχρι στιγμής, πέραν αυτού στην Μυτιλήνη, κανένας άλλος φάκελος από αυτούς που έχουν ανοιχτεί έως τώρα, δεν περιείχε κάποια ύποπτη ουσία, ενώ και αυτός που προκάλεσε τον ερεθισμό σε εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεν φαίνεται να είχε κάτι επικίνδυνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος που έγινε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στον φάκελο της Μυτιλήνης, δείχνει ότι πρόκειται μάλλον για μια ουσία κόλλας που είναι ερεθιστική και μια ουσία που χρησιμοποιείται σε μελάνια εκτυπώσεως, με την οποία είχε εμποτιστεί ο φάκελος, αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί η οριστική απάντηση, ενώ αναμένονται οι εργαστηριακές έρευνες και των άλλων φακέλων, που έχουν μεταφερθεί ή αναμένονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Οι φάκελοι που έχουν εντοπιστεί συνολικά είναι στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην ΑΣΠΕΤΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στα Χανιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας.

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα εντοπίστηκαν ακόμα φάκελοι στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του ΑΠΘ δεσμεύτηκε στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο φάκελος στην Κοζάνη παρελήφθη μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ανοίχτηκε και επειδή δεν είχε τίποτα ουσίας, εκτός από κάποια φυλλάδια, όπως και οι υπόλοιποι, πετάχτηκε και έχει καταστραφεί ενώ έχουν κρατήσει μόνο τα γραμματόσημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει