Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Φυσικοθεραπεία στις δομές ΚΗΦΗ του Δήμου Βόλου

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ είναι υπηρεσίες του Δήμου Βόλου που ασχολούνται  με τις ανάγκες ηλικιωμένων ατόμων που έχουν διάφορα προβλήματα υγείας και οι οποίες αποσκοπούν στην όσον το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου τους με δημιουργικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Στις υπηρεσίες που παρέχονται στους ωφελούμενους συμπεριλαμβάνονται υπηρεσίες πρόληψης  (μέτρηση ζαχάρου, πίεσης), κοινωνικοποίησης, αποφυγής κοινωνικού αποκλεισμού, φροντίδας της προσωπικής υγιεινής αλλά και υπηρεσίες φυσικοθεραπείας.

Ειδικότερα όσον αφορά στην φυσικοθεραπεία, αποσκοπεί στη διατήρηση της κινητικότητας των ηλικιωμένων, του επιπέδου λειτουργικότητας τους και την ενίσχυση της ικανότητας των ηλικιωμένων να αυτοεξυπηρετούνται και να ανταποκρίνονται στις δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής ανεξάρτητοι και ασφαλείς.

Στο πλαίσιο της πραγματοποιούμενης φυσικοθεραπείας, υλοποιούνται προγράμματα πρόληψης πτώσεων, κατά τα οποία εκτιμάται ο κίνδυνος πτώσης που παρουσιάζουν οι ηλικιωμένοι λόγο της φθοράς του νευρικού και μυοσκελετικού τους συστήματος και σχετίζονται με τον εκφυλισμό που προκαλείται από το τη γήρανση των συστημάτων αυτών. Στη συνέχεια πραγματοποιούνται ασκήσεις αύξησης του επιπέδου κινητικότητας και βελτίωσης της ισορροπίας των ηλικιωμένων. Η πρόληψη πτώσεων στην τρίτη ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σε περίπτωση ενός  κατάγματος που μπορεί να προκληθεί, παρουσιάζεται σημαντικός κίνδυνος για τη ζωή του ατόμου που προκύπτει από την επιβάρυνση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος ενός ηλικιωμένου που σχετίζεται με την ακινητοποίηση και την κατάκλιση του.

Στις δράσεις της δομής που σχετίζονται με τη φυσικοθεραπεία και γενικότερα στην προληπτική παρέμβαση σε ηλικιωμένους συμπεριλαμβάνονται ενημερώσεις γύρω από την πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με τον περιορισμό της κινητικότητας των ηλικιωμένων (οστεοαρθρίτιδα, άνοια, κα) και περίπατοι με σκοπό την πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με την περιορισμένη δραστηριότητα (υπέρταση, ζάχαρο, κα) και την προώθηση ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής.

Αυτό γίνεται μέσω ομαδικών προγραμμάτων άσκησης, στα οποία οι ηλικιωμένοι μοιράζονται ανάλογα με τις ανάγκες τους μετά από τη λήψη ενός εξατομικευμένου ιστορικού.
Σε περιπτώσεις όπου οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν κάποια πάθηση (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια, νόσο Parkinson, κα πραγματοποιούνται ατομικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας με σκοπό να γίνει μια καλύτερη εκτίμηση των αναγκών του ατόμου και μια πιο εξειδικευμένη παρέμβαση με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου και τη μικρότερη επιβάρυνση των συνοδών μέσω της μείωσης του επιπέδου εξάρτησης από αυτούς.

Οι δομές ΚΗΦΗ ανήκουν στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Βόλου, ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και είναι συγχρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 2α  «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – Ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση».

Νίκος Κωνσταντίνου
Φυσικοθεραπευτής ΚΗΦΗ Ν. Αγχιάλου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει