Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Γ. Γ. Δημόσιας Υγείας: Οδηγίες ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπει η ΕΜΥ

Οδηγίες για την πρόληψη της θερμοπληξίας δίνει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπει για τις επόμενες μέρες η ΕΜΥ.

Πιο αναλυτικά, τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Οι πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή σε νοσηλευτικό ίδρυμα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα με μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κλπ.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως,
Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας,
Πρόσληψη άφθονων υγρών,
Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών,
Ολιγοθερμιδική δίαιτα,
Συχνά λουτρά.
Προσοχή πρέπει να δοθεί στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, δηλαδή:

Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών,
Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ,
Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους.
«Δεν εγκαταλείπουμε ευάλωτους συνανθρώπους μας μόνους στην τύχη τους τις ώρες του καύσωνα» τονίζει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.