Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Γ. Στουρνάρας: Η σπουδαιότητα της αποστολής της Τράπεζας της Ελλάδος ως θεματοφύλακα της ιστορίας.

Tη σπουδαιότητα της αποστολής της Τράπεζας της Ελλάδος ως θεματοφύλακα της ιστορίας υπογράμμισε ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας κάτα το χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης «Τόποι αναφοράς- Από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος», που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή την 90η επέτειο από την ίδρυση της κεντρικής τράπεζας.

Η τράπεζα «συλλέγει, από την έναρξη της λειτουργίας της, τεκμήρια και έργα τέχνης που εμπλουτίζουν τα αρχεία και τις συλλογές της, διαφυλάττοντας τα ίχνη κατ’ αρχήν της οικονομικής και πολιτικής εξέλιξης της χώρας αλλά και, αλληλένδετα, της κοινωνικής και πολιτιστικής έκφρασής της» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό καθίσταται τόπος αναφοράς και δεξαμενή ιστορικής μνήμης.

Την έκθεση διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας, το οποίο είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, και για τη Συλλογή έργων τέχνης μας. Τα περίπου 160 έργα τέχνης που παρουσιάζονται στην έκθεση επιλέχθηκαν από την επιμελήτριά της, Χάρι Κανελλοπούλου, καθώς αντανακλούν, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, διαχρονικές αξίες και ιστορικούς συμβολισμούς, ενώ παράλληλα φέρνουν στο προσκήνιο ενδιαφέρουσες πτυχές και ορόσημα της καλλιτεχνικής, αλλά και της γενικότερης, ελληνικής ιστορίας.

«Προβάλλοντας ως σημεία αναφοράς κύριες θεματικές που απασχόλησαν κατά καιρούς και στο διηνεκές τους Έλληνες καλλιτέχνες – την αρχαιότητα, τον καθημερινό κόσμο, το τοπίο – η έκθεση αναδεικνύει, εντέλει, και την ίδια τη Συλλογή ως έναν τόπο αναφοράς ιδεών που αφορούν την πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας, όχι μόνον σε σχέση με την εποχή της εμφάνισής τους αλλά και με διαχρονική ισχύ» τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Όπως είπε η επιλογή της Τράπεζας να δημιουργήσει μία Συλλογή με έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών μαρτυρεί το ενδιαφέρον, την πίστη και τη δέσμευσή της στην προστασία και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και το στόχο της να συμβάλλει στη διαφύλαξη και την προώθηση της εγχώριας εικαστικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.