Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Γαλλία: Ακύρωση εξετάσεων και καταλήψεις σε πανεπιστήμια σε Μασσαλία – Λιόν

Οι εξετάσεις οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν εντός της ημέρας για περίπου 700 φοιτητές ακυρώθηκαν από τη διεύθυνση του πανεπιστημίου Εξ-Μαρσέιγ, μετά την κατάληψη πανεπιστημιακού κτηρίου στην Κανεμπιέρ από αντιτιθέμενους στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Γύρω στις 09:00 αστυνομικοί απώθησαν τους 60 έως 80 νεαρούς που είχαν αποκλείσει την είσοδο της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, όπου είχαν μεταφερθεί οι εξετάσεις της Σχολής Θετικών Επιστημών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Απέναντι στον κίνδυνο «διατάραξης της δημόσιας τάξης», η διεύθυνση του πανεπιστημίου αποφάσισε να ακυρώσει τις εξετάσεις, διευκρίνισε εκπρόσωπος.

Στην Κανεμπιέρ, από τα παράθυρα δίπλα στην κεντρική είσοδο του κτηρίου την οποία φρουρούν οι δυνάμεις της τάξης, ρίχθηκαν φυλλάδια Α4 που ανακοίνωναν την ακύρωση των εξετάσεων αυτών οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις 08:30.

Μετά την άρση του αποκλεισμού του κτιρίου περίπου 30 συνδικαλιστές σιδηροδρομικοί και λιμενικοί έφθασαν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους απεργούς φοιτητές. Τέθηκαν στην πρώτη γραμμή απέναντι από τους αστυνομικούς που εξακολουθούσαν στις 10:00 τοπική ώρα να φρουρούν το κτήριο.

Οι εξετάσεις ακυρώθηκαν επίσης λόγω αποκλεισμού κτιρίων στο πανεπιστήμιο Λουμιέρ-Λιόν 2 το πρωί, την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αργκέιγ (Βαλ-ντε-Μαρν), όπου είχαν μετατεθεί τμήματα του πανεπιστημίου της Ναντέρ και την περασμένη Τετάρτη στην Γκρενόμπλ.