Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Γάλλος ΥΠΕΞ: Μοιάζουν τελεσίγραφα οι απαιτήσεις Τραμπ για το Ιράν

Οι «απαιτήσεις» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι των Ευρωπαίων αναφορικά με την ιρανική πυρηνική συμφωνία «μοιάζουν μερικές φορές με τελεσίγραφα», σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν ο οποίος θα μεταβεί στις 5 Μαρτίου στο Ιράν.

«Παρατηρήσαμε με ενδιαφέρον ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έσπασε τη συμφωνία, παρ’ όλο που από την άλλη πλευρά έθεσε απαιτήσεις που μοιάζουν μερικές φορές με τελεσίγραφα», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την άφιξή του σε σύνοδο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Στις 12 Ιανουαρίου ο Αμερικανός πρόεδρος απαίτησε από τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν να διορθωθούν οι «τρομερές ελλείψεις» της πυρηνικής συμφωνίας και πρόσθεσε πως, αν αυτό δεν γίνει, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν εκ νέου τις κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και θα αποσυρθούν ντε φάκτο από τη συμφωνία που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις (Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) και το Ιράν.

Μέχρι στιγμής οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε, η Φεντερίκα Μογκερίνι -στην οποία έχει ανατεθεί να επιβλέψει για την καλή εφαρμογή της- δεν έχουν αποκαλύψει πώς υπολογίζουν να απαντήσουν στον Τραμπ, ο οποίος ζητεί να υπάρξει μέχρι τις 12 Μαΐου μια συμφωνία για να διατηρηθούν επ’ αόριστον ορισμένες διατάξεις της πυρηνικής συμφωνίας, αλλά θέλει επίσης να απαγορεύσει στην Τεχεράνη να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους.

«Θα έχουμε την ευκαιρία στη διάρκεια της συνόδου αυτής να επανεξετάσουμε αυτό το ουσιώδες ζήτημα με αποφασιστικότητα όσον αφορά την ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η συμφωνία, που αποτελεί ένα ουσιώδες στοιχείο στη μάχη κατά της διάδοσης» των πυρηνικών, εξήγησε ο Λεντριάν, ο οποίος πρόσθεσε επίσης πως «το Ιράν δεν σέβεται» μια απόφαση του ΟΗΕ η οποία περιορίζει τις δυνατότητές του να κατασκευάσει βαλλιστικούς πυραύλους.

«Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να επαναδιατυπώσουμε τις ανησυχίες μας, τα ερωτηματικά μας αναφορικά με τις τάσεις αποσταθεροποίησης που υποκινεί σήμερα το Ιράν στην περιοχή, στην Υεμένη, στον Λίβανο ή τη Συρία», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.