Γερμανία: Εμπορικός πόλεμος, κυβερνητική κρίση σκιά στο επιχειρηματικό κλίμα

H περίοδος της υψηλής δυναμικής τελείωσε για τη γερμανική οικονομία, η οποία τώρα εισέρχεται σε πιο συνηθισμένους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό επισημαίνει ο οικονομολόγος του Ifo, Κλάους Βόλραμπε, αναγνωρίζοντας ότι τόσο η γερμανική όσο και η ευρωπαϊκή συνολικά οικονομία κατεβάζουν ταχύτητα, αλλά και στον απόηχο της έρευνας του ινστιτούτου, που αποκαλύπτει επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε στις 101,8 μονάδες, με την πτώση να είναι μεγαλύτερη των εκτιμήσεων και να αντανακλά τις εντεινόμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σημαντική υποχώρηση παρουσίασε ο επιμέρους δείκτης των προσδοκιών για τις εξαγωγές των γερμανικών επιχειρήσεων.

«Η περίοδος του μεγάλου “μπουμ” τελείωσε» σχολίασε στο Reuters ο Βόλραμπε, προσθέτοντας μάλιστα ότι η έρευνα του Ιουνίου δεν έχει λάβει υπόψη της την κρίση που ξέσπασε στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, εξαιτίας των διαφωνιών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να έχουμε περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος το προσεχές διάστημα.