Γερμανία: Παραιτείται ο Ζεεχόφερ, προς κατάρρευση η κυβέρνηση

Για παραίτηση του Χορστ Ζεεχόφερ από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κάνουν λόγο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι διαφορές με την Άγκελα Μέρκελ στο πεδίο της μεταναστευτικής κρίσης αποδείχθηκαν αγεφύρωτες.

Εφόσον τελικώς, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) αποχωρήσει από την τριμερή κυβέρνηση και άρει τη στήριξή του προς το πρόσωπο της Άγκελα Μέρκελ, τότε αυτομάτως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα απωλέσει την πλειοψηφία στη Bundestag.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άθροισμα των βουλευτών του CDU και του SPD υπολείπεται κατά δύο έδρες της πλειοψηφίας στα έδρανα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Το κλίμα μεταξύ των πάλαι ποτέ στενών συμμάχων -CDU και CSU- ήταν ήδη βαρύ από το Σάββατο, όταν οι επαφές των Άγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ κατέληξαν σε… ναυάγιο.

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση των κομματικών οργάνων των Χριστιανοκοινωνιστών, ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του βαυαρικού κόμματος φέρεται να υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της Καγκελαρίου με τους Ευρωπαίους εταίρους δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του και οπωσδήποτε, δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει καταθέσει.

Σημειώνεται ότι ο Ζεεχόφερ, εν όψει των εκλογών του φθινοπώρου στη Βαυαρία, έχει απειλήσει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, προς την κατεύθυνση της επαναπροώθησης μεταναστών, σε περίπτωση που η Καγκελάριος δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ορθότερη κατανομή των μεταναστευτικών βαρών.

Από το περιβάλλον της Μέρκελ διαρρεόταν το Σάββατο ότι η Γερμανία έχει καταφέρει να αποσπάσει το καταρχήν «ναι» από 16 χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- για την επιστροφή όσων αιτούντων άσυλο βρίσκονται στη Γερμανία και είχαν καταγραφεί αρχικώς σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο επικεφαλής του βαυαρικού κόμματος χαρακτήρισε το παραπάνω σχέδιο ως «ανεπαρκές» και υποστήριξε ότι δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα, επανέλαβε ότι η μοναδική διέξοδος στο μεταναστευτικό πρόβλημα έγκειται στις απευθείας επαναπροωθήσεις.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, κατά τις τρέχουσες διαβουλεύσεις, παρότι δήλωσε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Συνόδου, τα οποία περιέγραψε ως «ισοδύναμα» των προτάσεων του CSU.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καγκελάριος τάσσεται κάθετα εναντίον των μονομερών ενεργειών και των μαζικών επαναπροωθήσεων, προειδοποιώντας τον Ζεεχόφερ με αποπομπή από τη συγκυβέρνηση CDU-CSU-SPD, σε περίπτωση υλοποίησης των απειλών του.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μία τέτοια εξέλιξη θα συνεπάγεται την αποχώρηση του CSU από την τριμερή κυβέρνηση και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.