Γιατί δεν αξιοποιήθηκε το μοναδικό όπλο της ΔΕΥΑΜΒ έναντι της ΕΡΓΗΛ;

ΑΡΘΡΟ του Ηλία Β. Ξηρακιά, π. Αντιδημάρχου Βόλου

Λάβρος εμφανίσθηκε, τις τελευταίες μέρες, στους διαδρόμους των δικαστηρίων και στις συνεντεύξεις και δηλώσεις του ο Α. Μπέος εναντίον της ΕΡΓΗΛ. «Δεν θα πάρουν ούτε ευρώ …θα περάσουν πάνω από το πτώμα μου» ….κι άλλοι γνωστοί λεονταρισμοί, συνοδευόμενοι πάντα με υπαινιγμούς κατά των προηγούμενων. Βάζει, όπως συνηθίζει, στο ίδιο «τσουβάλι» αυτούς, στη θητεία των οποίων δημιουργήθηκε το σκάνδαλο, με αυτούς που αποκάλυψαν και τεκμηρίωσαν το σκάνδαλο και εξόπλισαν τη ΔΕΥΑΜΒ με το μοναδικό όπλο με βάση το οποίο θα μπορούσε βάσιμα να προστατέψει τα συμφέροντα της.

Κι ήταν μοναδικό το όπλο αυτό γιατί τεκμηρίωνε με αναλυτικό τρόπο ότι η ΕΡΓΗΛ όχι μόνο δεν δικαιούται να διεκδικεί, από τη ΔΕΥΑΜΒ, επιπλέον 9 εκ ευρώ αλλά να επιτρέψει πίσω παράνομα εισπραχθέντα 6 εκ ευρώ με τους νόμιμους τόκους από το 2007. Γιατί ο νόμος για τα δημόσια έργα προβλέπει άρθρο 172 παρ 7 ότι: «Αν η παραλαβή συντελεσθεί αυτοδίκαια και διαπιστωθούν εκ των υστέρων διαφορές στις ποσότητες των εργασιών που εκτελέσθηκαν ο ανάδοχος έχει υποχρέωση να επιστρέψει το εργολαβικό αντάλλαγμα που έχει καταβληθεί για τις εργασίες αυτές.»

Αυτό το μοναδικό όπλο της ΔΕΥΑΜΒ, για να πάρει πίσω τα «κλεμμένα», παρέμενε σε αχρηστία τρία(3) ολόκληρα χρόνια μετά την «απόκτησή» του και χρησιμοποιήθηκε μόνο την προηγούμενη εβδομάδα στο Εφετείο της Λάρισας. Το ερώτημα λοιπόν στον Α. Μπέο είναι αμείλικτο και επίμονο. Γιατί τρία(3) χρόνια τώρα ανακαλεί και επανακαταθέτει την αγωγή των προηγούμενων, με βάση το παραπάνω άρθρο κι ενώ είχε ορισθεί δικάσιμος το Φεβρουάριο του 2015; Τι σχέση έχει η τακτική αυτή με τη δήλωσή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι διαπραγματεύεται με την ΕΡΓΗΛ τη μείωση των απαιτήσεων της; Τι διαπραγματεύσεις όμως κάνεις με αυτόν που πήρε από ταμείο της επιχείρησης που διοικείς 6 εκ ευρώ;

Στήνοντας όμως το παραπάνω σκηνικό παραπληροφόρησης, στα δικαστήριο και στα στούντιο, με όλες τις κάμερες στη διάθεσή του, ισχυρίζεται, με τη γνωστή αμετροέπεια που τον χαρακτηρίζει, ότι τάχα οι προηγούμενοι δεν έκαναν τίποτα και μόνο αυτός κάνει πόλεμο κατά της ΕΡΓΗΛ.

Η πραγματικότητα όμως που είναι καταγεγραμμένη σε πρακτικά συνεδριάσεων και δικόγραφα τον διαψεύδει απολύτως. Η προηγούμενη λοιπόν διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, η θητεία της οποίας διήρκεσε όλο κι όλο τρία(3) χρόνια και τρεις μήνες ήταν αυτή που έφερε στην επιφάνεια ένα καραμπινάτο σκάνδαλο, όχι της ΕΡΓΗΛ όμως λέγεται για να συνεννοούμαστε, αλλά της ΔΕΥΑΜΒ. Ένας εργολάβος που κατασκεύασε ένα έργο 4 εκ ευρώ «κατάφερε» να αποσπάσει 10 εκ ευρώ ενώ στη συνέχεια κέρδισε στα δικαστήρια επί πλέον 6 εκ ευρώ, γιατί είχαν παρέλθει οι προθεσμίες παραλαβής, τόσο για των τελικών επιμετρήσεων που είχε «παραφουσκώσει»(3μηνο), όσο και παραλαβής του συνολικού έργου(15μηνο).

Τα στοιχεία αυτά που έφερε στο φώς η Επιτροπή Παραλαβής, της οποίας είχα την τιμή να προεδρεύω, πιστοποίησαν στη συνέχεια τόσο η ΕΒΕΤΑΜ όσο και η ειδική υπηρεσιακή Επιτροπή που προβλέπει ο νόμος και τελικά και η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ. Έχοντας αυτή την τεκμηρίωση η προηγούμενη δημοτική αρχή κατέθεσε αμέσως αγωγή για την επιστροφή των χρημάτων από την ΕΡΓΗΛ, αξιοποιώντας τη ρητή διάταξη του ειδικού νόμου.

Σ’ αυτό το σημείο αναλαμβάνει ο νέος αιρετός και το τι κάνει έγινε πλέον γνωστό μετά τις τελευταίες ενέργειες της ΕΡΓΗΛ. Η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε με την ΕΡΓΗΛ, σύμφωνα με δηλώσεις του στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, δεν καρποφόρησε, γιατί η ΕΡΓΗΛ «δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να χαρίσει ούτε ευρώ»! Δηλαδή, αν η ΕΡΓΗΛ δεχόταν να «χαρίσει» (!!!) κάποιο ποσό, η ΔΕΥΑΜΒ θα παραιτούνταν από τις νόμιμες διεκδικήσεις της; Τι διαπραγμάτευση όμως μπορεί να κάνεις με αυτόν που εισέπραξε παράνομα από το ταμείο της εταιρείας σου, ήδη από το 2006-2009, ποσό 6 εκ ευρώ; Δεν πρέπει πρώτα να επιστρέψει τα 6 εκ. ευρώ, με τους αναλογούντες τόκους; Υπάρχει πρωτοετής της νομικής που του συνέστησε κάτι τέτοιο;

Το δεύτερο που έκανε ήταν να παραιτηθεί η ΔΕΥΑΜΒ από την αγωγή που επρόκειτο να συζητηθεί το Φεβρουάριο του 2015 για να ακολουθήσει το γαϊτανάκι κατάθεσης νέας αγωγής παραιτούμενος από την προηγούμενη (!), η οποία τελικά εκδικάστηκε πριν από λίγες μέρες στη Λάρισα και θα έχουμε την απόφαση σε μερικούς μήνες.

Αν η αγωγή είχε εκδικαστεί το Φεβρουάριο του 2015 είμαστε βέβαιοι πως η ΔΕΥΑΜΒ θα είχε δικαιωθεί, με βάση την παραπάνω διάταξη του νόμου και σήμερα θα βρισκόμαστε σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση.

Βλέποντας αυτή την τακτική, η ΕΡΓΗΛ αποθρασύνθηκε. Και όταν ο Άρειος  Πάγος τον Μάιο του 2017 έκρινε ότι, πέρα από την αυτοδίκαιη έγκριση της «φουσκωμένης» τελικής επιμέτρησης της ΕΡΓΗΛ, είχε συντελεστεί από το 2009 και η αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου, ξεκίνησε τις διαδικασίες εφόδου στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ. Έτσι, εκεί που μας χρωστούσαν θέλουν να μας πάρουν και το βόδι.

Το τι έκανε όμως η ΕΡΓΗΛ που αξιοποίησε τις περιστάσεις προς όφελός της είναι δική της υπόθεση και κρίνεται.

Το τι έπρεπε όμως να κάνει η σημερινή δημοτική αρχή κι αν άφησε εκτεθειμένη τη ΔΕΥΑΜΒ και τα χρήματα των δημοτών δεν είναι δική της αλλά δική μας υπόθεση.

Επαναφέροντας λοιπόν τα παραπάνω αμείλικτα ερωτήματα οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η πόλη δεν πρέπει να «κοιμάται», δεν πρέπει να εφησυχάζει και κυρίως δεν πρέπει να παραμυθιάζεται από τις φωνές, τις λοιδορίες και τα απροκάλυπτα ψέματα. Πρέπει ενωμένοι να απαντήσει στην επίθεση της ΕΡΓΗΛ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει