Γνωρίστε κι αντιμετωπίστε την ξηροδερμία

Η ηλικία αντικατοπτρίζεται στο δέρμα μας, γι’ αυτό οιαναπόφευκτες εκφυλιστικές αλλοιώσεις του πρέπει να καταπολεμώνται ή να μετριάζονται με μέτρα προστασίας.

Οι καταστροφές του δέρματος προκαλούνται ή επιταχύνονται από τρεις κυρίως αιτίες: Την ηλιογήρανση, λόγω έκθεσης στην άμεση ηλιοφάνεια, τις χημικές δερματίτιδες, που προκαλούνται από ακατάλληλα σαπούνια και καθαριστικά, και από παθήσεις π.χ. νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτης, παθήσεις του ήπατος κ.ο.κ. Ανεξαρτήτως αιτίας, οι ασθένειες αυτές «αποτυπώνονται» και αλλοιώνουν το δέρμα συνολικά και μόνιμα.

Ο μόνος τρόπος προστασίας του είναι η «κάλυψη» με υλικά που έχουν ως τρόπο δράσης την ομοιόσταση, δηλαδή την κινητοποίηση των φυσιολογικών αναγεννητικών τάσεων των κυττάρων, ώστε να επιτύχουν την αποκατάσταση των φυσικών δομικών τους στοιχείων και των λειτουργιών τους. Το δέρμα καλύπτει όλο το σώμα. Υπολογίζεται ότι συνολικά εκτείνεται σε μια επιφάνεια λίγο μικρότερη των 2 τετραγωνικών μέτρων. Το δέρμα είναι ανθεκτικότατο (δεν σκίζεται, δεν ανοίγει εύκολα), αδιάβροχο και ελαστικότατο (επανέρχεται στις προηγούμενες διαστάσεις του χωρίς ρυτίδες).

Η επιδερμίδα αποτελείται κατά 90% από πλακώδη σε σχήμα κύτταρα, που τοποθετούνται ανεξάρτητα, ελεύθερα και επάλληλα, όπως τα κεραμίδια στις κεραμοσκεπές δηλαδή το ένα επικαλύπτει και στηρίζει το άλλο μερικώς, ενώ δεν συνενώνονται. Η διάταξη αυτή δημιουργεί «αρμούς» εντός των οποίων κατακρατείται νερό ή σμήγμα ή διάφορα ελαιώδη εναιωρήματα που έχουμε επαλείψει και χρησιμεύουν για την ενυδάτωση ή τη λιπαρή σύσταση του δέρματος.

Τα συμπτώματα της ξηροδερμίας είναι η φαγούρα, η έντονη ξηρότητα και οι ερυθρές λεπιδώδεις πλάκες πάνω στο δέρμα. Ολα αντιμετωπίζονται με το κατάλληλο σπρέι για το οποίο μη θεωρείτε ότι η υψηλή τιμή είναι εγγύηση αποτελεσματικότητας. Μέτριας τιμής ελαιωρήματα μπορεί να είναι καλύτερα από ακριβές μάρκες. Το μυστικό επιτυχίας τους είναι η συχνή επίστρωση του δέρματος από λεπτή στοιβάδα ελαιώδους αιωρήματος, κατάλληλου και φιλικού στο δέρμα.

Για να εμποδίσετε την ξηρότητα:

* Στο ντους ή το μπάνιο χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό αντί για πολύ ζεστό. Το ζεστό επιτείνει την ξηρότητα του δέρματος.

* Επιλέξτε μη ξηραντικά σαπούνια που δεν περιέχουν τεχνητά αρώματα, ερεθιστικά ή σπανιότερα «λειαντικά» που αποσκοπούν στη βίαιη απολέπιση του δέρματος. Τα απλά λιπαρά σαπούνια είναι λιγότερο «ξηραντικά» σε σχέση με τα συνήθη υγρά αντιβακτηριακά. Δεν προσφέρετε τίποτα σημαντικό στο δέρμα σας αν πλένεστε 2-3 φορές τη μέρα με ζεστό νερό και σαπούνια.

* Σκουπίστε απαλά το δέρμα μετά το μπάνιο με το πέρασμα της πετσέτας.

* Απλώστε ενυδατικά ή απλά φυτικής προέλευσης ελαιώδους συστάσεως σπρέι, αμέσως μετά το μπάνιο, προκειμένου να διατηρήσετε την υγρασία που κατακράτησε το δέρμα σας κατά το ξέβγαλμα. Αυτά «σφραγίζουν» την υγρασία στους αρμούς μεταξύ κυττάρων και επιμηκύνεται χρονικά η μαλακτική τους δράση.

* Φορέστε ρούχα ευρύχωρα από απαλές και φιλικές ίνες (βαμβάκι, μετάξι), αποφεύγοντας τα μάλλινα ή τα νάιλον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει