Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Γουατεμάλα: 25 νεκροί από την ηφαιστειακή έκρηξη, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από την ηφαιστειακή έκρηξη στη Γουατεμάλα. Ο νεώτερος απολογισμός των τοπικών αρχών κάνει λόγο για τουλάχιστον 25 νεκρούς και περισσότερους από 300 τραυματίες, καθώς ποτάμια λάβας του ηφαιστείου Φουέγο «έπνιξαν» το χωριό Ελ Ροδέο, κατακαίοντας σπίτια και ανθρώπους.

Το ηφαίστειο βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας και πολύ κοντά σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Πρόκειται για την ισχυρότερη έκρηξη από το 1974, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο, Τζίμι Μοράλες να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του μοναδικού διαδρόμου του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας. Ο διάδρομος έκλεισε εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, για να μην κινδυνεύσουν τα αεροσκάφη και το επιβατικό κοινό, εξήγησε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

Τα σωστικά συνεργεία, εν τω μεταξύ, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να φτάσει στο χωριό Λα Λιμπερτάδ εξαιτίας της λάβας, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ίσως υπάρχουν και εκεί νεκροί.

Συγκλονίζει, εν τω μεταξύ, βίντεο,στο οποίο μία μεσήλικη γυναίκα, εμφανώς εξαντλημένη, εξηγεί πως κατάφερε να ξεφύγει τελευταία στιγμή. «Δεν ξέφυγαν όλοι, φοβάμαι πως θάφτηκαν» κάποιοι στο χωριό Ελ Ροδέο λέει στον τηλεοπτικό φακό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2012, μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο είχε αναγκάσει τις αρχές να απομακρύνουν 10.000 κατοίκους από τις εστίες τους.