Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

H WikiLeaks κάνει… δημοσκόπηση στο Twitter

Τη γνώμη των συνδρομητών σχετικά με τη δημοσίευση ή όχι στο διαδίκτυο του πλήρους περιεχομένου των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που έχει στην κατοχή του χωρίς προηγούμενη επεξεργασία ώστε να έχουν απαλειφθεί τα ονόματα των εμπλεκόμενων προσώπων ζητεί η ιστοσελίδα WikiLeaks με δημοσκόπηση στο Twitter.

«Ανεύθυνη, απρόσεκτη και επικίνδυνη» χαρακτηρίζει τη στάση της ιστοσελίδας το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή.

«Η WikiLeaks μάς ειδοποίησε για επικείμενη δημοσίευση πληροφοριών και για την πρόθεσή του να συνεχίσει να αναρτά απόρρητα έγγραφα. Ωστόσο αγνόησε το αίτημά μας να μην αναρτήσει ή δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε αμερικανικό έγγραφο έχει στην κατοχή του», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Η WikiLeaks έδωσε χθες στη δημοσιότητα ένα μυστηριώδες κρυπτογραφημένο αρχείο, το περιεχόμενο του οποίου δεν είναι γνωστό, αφού ανακοίνωσε στο Twitter ότι επίκειται «μία σημαντική ανακοίνωση». Η ιστοσελίδα δεν έδωσε στοιχεία για το περιεχόμενο του αρχείου το οποίο δεν είναι δυνατόν να ανοίξει χωρίς ένα «κλειδί». Αυτό θα δοθεί την κατάλληλη στιγμή, ανακοίνωσε.

Ενδέχεται η WikiLeaks να ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα ανεπεξέργαστα έγγραφα, χωρίς την προηγούμενη απάλειψη ονομάτων, αντίθετα με την πρακτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα για τα περίπου 20.000 έγγραφα που δημοσιεύτηκαν από τον περασμένο χρόνο από τον ιστότοπο σε συνεργασία με τις εφημερίδες New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde και El Pais.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της δημοσκόπησης στο Twitter, εκτιμήσεις έφεραν το αποτέλεσμα να διαμορφώνεται τελικά στο 100 «υπέρ» και 1 «κατά» της δημοσίευσης ανεπεξέργαστων στοιχείων. Η WikiLeaks έχει περί το ένα εκατομμύριο «followers» στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η δημοσίευση του κρυπτογραφημένου αρχείου έρχεται ενώ η WikiLeaks δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα νέα σειρά 134.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Οι αμερικανικές αρχές προειδοποίησαν ότι η ιστοσελίδα θέτει ζωές σε κίνδυνο δημοσιεύοντας ονόματα πηγών πληροφοριών, κάτι που η ίδια διαψεύδει.

Ακολούθησε αντιπαράθεση ανάμεσα στο WikiLeaks και τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, δημοσιογράφος της οποίας κατηγορήθηκε ότι αποκάλυψε κωδικό που έπρεπε να παραμείνει μυστικός και επιτρέπει την πρόσβαση στην πλήρη, μη επεξεργασμένη, μορφή των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων. Η βρετανική εφημερίδα απέρριψε οποιοδήποτε ισχυρισμό την καθιστά υπεύθυνη για τη δημοσίευση ανεπεξέργαστων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει