Οι αμυντικές δαπάνες στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Σε τεταμένο κλίμα συναντώνται σήμερα και αύριο οι ηγέτες των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Κεντρικό θέμα της Συνόδου, οι αμυντικές δαπάνες, για τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ συνηθίζει να «γκρινιάζει» ότι δεν είναι αρκετές από την πλευρά αρκετών χωρών.

Αυτή την έντονη δυσαρέσκεια έναντι των συμμάχων του αναμένεται να εκφράσει και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία κατά τα λεγόμενα του θα είναι πιο δύσκολη και από την προσεχή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Ελσίνκι.

Οι τόνοι ωστόσο είναι εξίσου ανεβασμένοι και από την πλευρά της Ευρώπης. Ο Ντόναλντ Τουσκ έστειλε την Τρίτη σαφές μήνυμα στον Τραμπ ότι δεν υπάρχει άλλη ανοχή για την κριτική του σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, η οποία έχει γίνει πλέον σχεδόν ρουτίνα. Με νόημα δε τον κάλεσε να επαναξιολογήσει τους συμμάχους του, καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν και τόσους πολλούς».

«Έχουμε πολλούς συμμάχους, αλλά δεν πρέπει να μας εκμεταλλεύονται. Μας εκμεταλλεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση» απάντησε από την πλευρά του Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνοντας ότι οι δαπάνες των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ βοηθούν περισσότερο την Ευρώπη παρά τις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι δεν θα εκπλαγεί «εάν υπάρξουν έντονες συζητήσεις για τις αμυντικές δαπάνες».

Το ζήτημα των αμυντικών δαπανών αποτελεί το μήλον της έριδος μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων εδώ και έναν χρόνο. Τον Ιούλιο του 2017, ο Τραμπ κατηγόρησε ευθέως ορισμένα κράτη-μέλη ότι οφείλουν «τεράστια χρηματικά ποσά» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και υποστήριξε ότι αυτό είναι εις βάρος των ΗΠΑ.