Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στα καταφύγια.

Πληροφορίες που θέλουν την Κίνα να ετοιμάζει αντίποινα στους προωθούμενους αμερικανούς δασμούς ενέτειναν τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας και έριξαν τη σκιά τους στις διεθνείς αγορές μετοχών.

Αν και η προσοχή των επενδυτών ήταν από το πρωί στραμμένη στη FED, η οποία αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων, πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στις εξελίξεις στο μέτωπο της εμπορικής αντιπαράθεσης. Εξακολουθεί να υπάρχει άλλωστε έντονη αβεβαιότητα για το εάν θα υπάρξει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε και η κοινότητα δηλώνει αποφασισμένη να απαντήσει.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι επενδυτές εστράφησαν στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων ισχυρών οικονομιών, όπως της Γερμανίας, και στο γιεν, ενώ άρχισαν να περιορίζουν την έκθεσή τους στις μετοχές. Η απόδοση του γερμανικού κρατικού ομολόγου υποχωρεί στο 0,59%. Σημειώνεται δε ότι το spread ανάμεσα στα γερμανκά και στα αμερικανικά ομόλογα διετούς διάρκειας εκτινάχθηκε σήμερα σε υψηλά 21 ετών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδος πτώση 0,5%, ενώ κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης είχε κινηθεί σε θετικό έδαφος. Κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό όλων τω μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Εικόνα σταθεροποίησης έχουμε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει οριακή μεταβολή. Η αξία των συναλλαγών είναι αρκετά αυξημένη, προσεγγίζοντας τα 72 εκατ. ευρώ.