Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Η κρίση στη Συρία στο επίκεντρο της συνόδου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Για την κρίση στη Συρία και τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνέρχονται σήμερα στο Λουξεμβούργο, σε μία προσπάθεια να διαμορφώσουν ενιαίο μέτωπο μετά τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας κατά συριακών στόχων, που δίχασαν τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι τα πλήγματα αυτά ήταν «απαραίτητα» και «κατάλληλα». Ωστόσο, οι υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ε.Ε. προειδοποίησαν κατά της στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Συρία. Όλες οι χώρες-μέλη συμφωνούν πάντως ότι η χρήση χημικών όπλων, για την οποία κατηγορείται η Δαμασκός στη Ντούμα, είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο εξ ονόματος και των 28 μελών της Ε.Ε. από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι υπογραμμίζεται ότι πρέπει «να λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο δεν δικαιολογούνται τα πλήγματα. Η στάση αυτή «δεν αποτελεί έκπληξη», εξήγησε ευρωπαϊκή πηγή.

Οι 28 χώρες είναι διχασμένες: Από την μία η Γαλλία και η Βρετανία που συμμετείχαν στις επιδρομές, από την άλλη οι ουδέτερες και μεταξύ των δύο τα μέλη του ΝΑΤΟ, πολλά εκ των οποίων έχουν διαφορετική άποψη για τα πλήγματα. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Ιταλίας η οποία διαβεβαίωσε ότι πρόκειται «για μια περιορισμένη δράση (…) η οποία δεν θα αποτελέσει την αρχή μιας κλιμάκωσης».

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αντίθετες στα πλήγματα καθώς φοβούνται την αντίδραση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στενού συμμάχου του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Ε.Ε. πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Πρέπει να αποφύγουμε κάθε χώρα να διεξάγει αυτόνομη πολιτική απέναντι στη Μόσχα. Είναι σημαντικό για την ύπαρξη της Ε.Ε.», τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στη διάρκεια της συνόδου τους στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για την πολιτική που θα ακολουθήσουν απέναντι στη Μόσχα προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τον πόλεμο στη Συρία.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία για να την αναγκάσουμε να αλλάξει στάση. Αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να λυθεί το ζήτημα της συριακής κρίσης» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Πρέπει να ελπίσουμε τώρα ότι η Ρωσία θα κατανοήσει ότι μετά τη στρατιωτική απάντηση (…) πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε μια πολιτική διαδικασία στη Συρία, η οποία θα επιτρέψει την έξοδο από την κρίση. Η Γαλλία είναι διατεθειμένη να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.