Οι όροι των ΗΠΑ στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Γκιουλέν

Ανοικτή στο να εξετάσει το ενδεχόμενο της έκδοσης στην Τουρκία του ισλαμιστή κληρικού και επικεφαλής της οργάνωσης FETO, Φετουλάχ Γκιουλέν,  σε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται ότι εμπλέκεται στην δολοφονία το Ρώσου πρεσβευτή, Αντρέι Καρλόφ. Όμως, η Ουάσινγκτον θα το κάνει αυτό μόνο σε περίπτωση που η Άγκυρα παρουσιάσει τα σχετικά έγγραφα, δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου, Νικόλ Ναβάς, στο πρακτορείο TASS.

«Θα εξετάσουμε οποιαδήποτε στοιχεία, τα οποία μπορεί να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση της Τουρκίας σε σχέση με αυτό το γεγονός», επισήμανε η Ναβάς, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση για την έκδοση (του Γκιουλέν) με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία». Η ίδια δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, επισημαίνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χθες, Δεύτερα (02/04), αναφέρει το TASS, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο HABERTÜRK μετέδωσε ότι δικαστήριο της γειτονικής χώρας έδωσε εντολή για την σύλληψη οκτώ μελών της FETO, μεταξύ των οποίων και του Γκιουλέν, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στην δολοφονία Κάρλοφ.

Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι ο Γκιουλέν ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Κάρλοφ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία δολοφονήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 2016, σε εκθεσιακό χώρο, όπου πήγε για να εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας στην Άγκυρα με ρωσική θεματική. Ο δολοφόνος, ο 22χρονος, Μεβλούτ Αλτιντάς, σκοτώθηκε επί τόπου από άνδρες της ασφαλείας.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται και η ρωσική εφημερίδα Izvestia, η οποία γράφει ότι στις 29 Μαρτίου στην Τουρκία άρχισαν συλλήψεις ατόμων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην έρευνα για τη δραστηριότητα της FETO, όπως και ότι η τουρκική Εισαγγελία έδωσε εντολή για τη σύλληψη 70 εν ενεργεία στρατιωτικών, ενώ επισημαίνει ότι στις 2 Απριλίου (παραμονή της επίσκεψης Πούτιν στην Άγκυρα). Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πίσω από την δολοφονία του Κάρλοφ βρίσκεται το κίνημα του Γκιουλέν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει