Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Η Ρωσία ζητεί πρόσβαση στα στοιχεία για τη δηλητηρίαση του πράκτορα στη Βρετανία

Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την δηλητηρίαση στη Μ. Βρετανία του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει πρόσβαση στη Μόσχα στην ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στον πρώην πράκτορα και στα στοιχεία της έρευνας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι εκλήθη να παρουσιαστεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρεσβευτής στη Μόσχα Λόρι Μπρίστοου. Η ίδια δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Αξιώσαμε με επίσημη νότα να έχουμε πρόσβαση σε αυτήν την ουσία και αξιώσαμε να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα γεγονότα της έρευνας, με δεδομένο ότι ένα από τα θύματα είναι η Ρωσίδα πολίτης Γιούλια Σκριπάλ», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υπογράμμισε ότι τα αιτήματα της Μόσχας απορρίφθηκαν από το Λονδίνο και κατηγόρησε τις βρετανικές αρχές ότι παραβιάζουν την Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

«Η Ρωσία είναι αθώα και έτοιμη να συνεργαστεί εάν η Μ. Βρετανία εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις», σημείωσε εξάλλου ο κ. Λαβρόφ, την επομένη των κατηγοριών που διατύπωσε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ότι είναι «εξαιρετικά πιθανόν» να ευθύνεται η Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας, με τη χρήση μιας στρατιωτικής προέλευσης νευροπαραλυτικής ουσίας που είχε παρασκευαστεί στη Σοβιετική Ένωση.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) καταδίκασε την χρήση χημικού παράγοντα στην επίθεση στον πρώην πράκτορα και εξέφρασε βαθειά ανησυχία.

Σε ομιλία του σε κεκλεισμένων των θυρών στη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΧΟ στην Χάγη, ο γενικός διευθυντής του Αχμέτ Ουζουμτζού σημείωσε ότι «πρέπει να λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι.

«Οι πρόσφατες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δύο άνθρωποι αρρώστησαν σοβαρά στη Μ. Βρετανία μετά την έκθεσή τους σε νευροπαραλυτικό παράγοντα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», πρόσθεσε ο κ. Ουζουμτζού.