Η Τουρκία ελπίζει σε καλές σχέσεις με τον Πομπέο,όμως αυτός πρέπει να σέβεται την χώρα.

Η Τουρκία ελπίζει να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, όμως αυτός ο τελευταίος πρέπει να σέβεται τη χώρα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς επικρατούν εντάσεις σχετικά με την πολιτική στο ζήτημα της Συρίας και άλλα ζητήματα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μήνυμα που φέρεται ότι έστειλε μέσω του Twitter ο κ. Πομπέο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 – και πριν γίνει διευθυντής της CIA – στο οποίο χαρακτήριζε την Τουρκία «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία». Το μήνυμα αργότερα διαγράφηκε.

«Θα θέλαμε θα δουλέψουμε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών με την ίδια συνεννόηση, με διμερή σεβασμό και συνεννόηση», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Είναι επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών (το ποιος αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών). Δεν θέλουμε να τη σχολιάσουμε, όμως όποιος κι αν είναι, πρέπει πρώτα να μάθει πώς να συμπεριφέρεται, να μας πλησιάζει και να μας σέβεται».

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία που σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθούν στις 19 Μαρτίου μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της απομάκρυνσης του Ρεξ Τίλερσον.

Ο αρθρογράφος Μουράτ Γετκίν γράφει στη Hurriyet Daily News ότι ο Μάικ Πομπέο έχει «προκαταλήψεις» αναφορικά με την Τουρκία, επικαλούμενος το διαγραφέν μήνυμα και προσθέτει ότι δεν είναι εύκολο να σβήσει η μνήμη των ανθρώπων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει