Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Η Τουρκία ζήτησε από τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη να αποχωρήσει προσωρινά απο τη χώρα

Να εγκαταλείψει προσωρινά την χώρα ζήτησε η Τουρκία από τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, μία ημέρα αφότου το Ισραήλ έλαβε αντίστοιχο μέτρο με τον Τούρκο γενικό πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε χθες από τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη Γιόσι Λεβί Σάφρι να εγκαταλείψει την χώρα «για κάποιο διάστημα», αφού έκανε χθες το ίδιο με τον ισραηλινό πρεσβευτή στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει τεθεί επικεφαλής του μετώπου κατά του Ισραήλ μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων τη Δευτέρα από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα του Ισραήλ με την Λωρίδα της Γάζας. Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για κρατική τρομοκρατία και γενοκτονία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε στον Ερντογάν ότι δεν θα πάρει μαθήματα ηθικής από τον πρόεδρο της Τουρκίας. «Ο Ερντογάν συγκαταλέγεται στους μεγάλους υποστηρικτές της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κατανοεί πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές», είπε.

Απαντώντας, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος του απαρτχάιντ» προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου «έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του».