Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Οι Τσάμηδες απαιτούν συγγνώμη από την Ελλάδα

«Να ζητήσει συγγνώμη για την εις βάρος τους γενοκτονία και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιοχές από όπου «εκδιώχθηκαν», ζήτησαν οι Τσάμηδες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.

Ο ηγέτης του κόμματος, Σφετίμ Ιντρίζι, μιλώντας στο συγκεντρωμένους ανέφερε:

«Πρώτα θέλουμε μία συγγνώμη για τους χιλιάδες Τσάμηδες που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους, και όχι στη μάχη. Εμείς οι Αλβανοί της Τσαμουριάς δεν θέλουμε εκδίκηση, δεν θέλουμε αλλαγή συνόρων, θέλουμε μία συγγνώμη ώστε να μπορούμε να τους συγχωρήσουμε, και οι δύο λαοί να ζήσουν ειρηνικά και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε. Θέλουμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας, να ανακτήσουμε το στάτους που είχαμε προτού βιαίως απομακρυνθούμε. Δεν απαιτούμε τις περιουσίες μας, θέλουμε την πατρίδα μας και η πατρίδα μας είναι η Τσαμουριά», όπως αναφέρει το Reuters.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Τσαμουριά, Γενοκτονία. Δεν ξεχνούμε ποτέ».

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ο «Ιντρίζι απέρριψε τις κατηγορίες της Ελλάδας ότι οι Τσάμηδες είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί, δείχνοντας μεγάλες φωτογραφίες που «αποδείκνυαν» τη συνεργασία των Ελλήνων ηγετών κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Ναζί».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει