Οι Βρυξέλλες «δείχνουν» την Ελλάδα για την κατάσταση στη Μόρια

Ευθύνες στην Ελλάδα για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιάης Λέσβου και της Χίου, επέρριψε ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ενωσηςγια την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό Maarten Verwey. Η κριτική αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση βίντεο από την Deutsche Welle στο οποίο καταγράφονται οι “άθλιες συνθήκες διαβίωσης” στον καταυλισμό της Μόριας.

Ειδικότερα, μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφου στο New Europe, ο Verwey διευκρίνισε πως: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε τη χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει την κατάλληλη στέγαση για όλους. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν μπορεί να διατάξει τη δημιουργία ή την επέκταση της ικανότητας υποδοχής, σε αντίθεση με τις αρμόδιες αρχές”.

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της ΕΕ παραδέχεται ότι το βασικό πρόβλημα του μεταναστευτικού στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η συσσώρευση χιλιάδων μεταναστών στα hotspots. Έτσι, για επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση απαιτείται μια αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφής”.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε το Υπουργείο Μετανάστευσης, 7.373 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στο νησί της Λέσβου. Ενώ στο νησί μπορεί να φιλοξενηθούν μόλις 3.253 ατόμα, ο καταυλισμός στη Μόρια ζουν 5.485 μετανάστες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει