Η Ζέττα Μακρή στη Βουλή για την στήριξη των συνεταιριστικών και ιδιωτικών ελαιοτριβείων της Μαγνησίας

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή, σε συνέχεια της από 3 Μαρτίου 2020 κοινοβουλευτικής ερώτησής της για τη στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών, κατέθεσε, σήμερα, 5 Μαρτίου 2020, νέα κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη, για τη στήριξη και των τοπικών συνεταιριστικών και ιδιωτικών ελαιοτριβείων, καθώς και των επιχειρήσεων τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου. Λόγω των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων, ως απόρροια της ραγδαίως επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής, καθώς και του πλήγματος που δέχθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά η ελαιοκαλλιέργεια, το παραγόμενο προϊόν των ως άνω ελαιοτριβείων και επιχειρήσεων τυποποίησης ελαττώθηκε ή και υποβαθμίστηκε ποιοτικά.

Η κ. Μακρή τονίζει στην ερώτησή της, χαρακτηριστικά, ότι τα ελαιουργεία του Νομού Μαγνησίας, ενώ παρήγαγαν, φέτος τόνους ελαιολάδου που υπό άλλες συνθήκες, η συγκεκριμένη ετήσια παραγωγή θα χαρακτηριζόταν άκρως ικανοποιητική, δυστυχώς, οι οικονομικές επιπτώσεις από τη δακοπροσβολή στην παραγωγή είναι εξαιρετικά απτή. Δυσοίωνες είναι, επίσης και οι προβλέψεις για τη ζήτηση του προϊόντος από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και τις ιδιωτικές μονάδες τυποποίησης και εμπορίας, οι οποίες φαίνεται να δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον για αγορά ελαιολάδου. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι, συνήθως, η αμοιβή των προαναφερόμενων επιχειρήσεων γίνεται με ποσοστό επί του παραγόμενου προϊόντος και, συνεπώς, εφόσον το προϊόν έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά λόγω της έξαρσης του δάκου που προσέβαλε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, οι τιμές του ελαιολάδου μειώνονται και άρα μειωμένο θα είναι και το τελικό ποσό που θα εισπράξει το ελαιοτριβείο.

Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, η κ. Μακρή καταδεικνύει με αυτή της την ενέργεια την ανάγκη λήψης μέριμνας και μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να υπάρξουν καλύτερες οικονομικές προοπτικές τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και για τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει