ΗΧΗΤΙΚΟ – Ο υπουργός Κουβέλης εφ’ όλης της ύλης στο Marconi 96,1: Τί είπε για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, τον Ερντογάν, τις σχέσεις κυβέρνησης – Δικαιοσύνης αλλά και το ΚΙΝΑΛ

ΗΧΗΤΙΚΟ: «Μπορούμε να υπερασπιστούμε στο ακέραιο τα κυριαρχικά εθνικά μας δικαιώματα…»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Radio Marconi 96,1 F.M. του Βόλου, της ιδιαίτερης πατρίδας του και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη, παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, αναφερθείς και ερωτηθείς, τόσο για τα εθνικά μας ζητήματα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, για τα οποία εξέφρασε στιβαρό και ξεκάθαρο λόγο, όσο όμως και θέματα επίκαιρα, όπως οι σχέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Δικαιοσύνης αλλά και οι συζητήσεις στον ευρύτερο προοδευτικό πόλο και την κεντροαριστερά.

«Εξαιρετικά υψηλό το φρόνιμα των στρατιωτικών όλων των βαθμίδων…»

Ο κ. υπουργός, αναφερθείς στις πρόσφατες επισκέψεις του σε στρατιωτικές μονάδες, τόνισε: «Πρέπει να σας πω ότι από τη συχνή, συστηματική επαφή μου, επικοινωνία μου με τις στρατιωτικές μονάδες, εκείνο που διαπιστώνω με ιδιαίτερη χαρά είναι ότι η δομή, η στρατιωτική δομή είναι εξαιρετική. Είναι εξαιρετικά υψηλό το φρόνιμα των στρατιωτικών μας όλων των βαθμίδων. Και το τρίτο που θα ήθελα να προσθέσω, το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό, είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου η παρεχόμενη εκπαίδευση στους στρατιωτικούς. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (είναι η ραχοκοκαλιά μέσα στο στράτευμα) έγινε από διετούς φοίτησης, τριετούς φοίτησης, πράγμα που έγινε εξαιρετικά αποδεκτό με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και χαρά και από τους ίδιους τους εκπαιδευομένους».

«Οι δύο στρατιωτικοί μας κρατούνται παράνομα – Να είμαστε ήρεμοι, ψύχραιμοι και να ξέρουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε στο ακέραιο τα κυριαρχικά εθνικά μας δικαιώματα…»

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων παράνομα κρατούμενων στην Τουρκία στρατιωτικών, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Ερντογάν ενέπλεξε και το ζήτημα αυτό στην επιθετική στάση που κρατάει απέναντι στη χώρα μας. Και κρατούνται παράνομα οι δύο στρατιωτικοί μας. Και κρατούνται παράνομα διότι σκεφτείτε, 90 περίπου ημέρες, σε λίγο φτάνουμε το τρίμηνο, δεν έχει ακόμη απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία για τους δύο στρατιωτικούς μας. Κατά συνέπεια είναι παράνομη η κράτησή τους και στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου αλλά και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για δύο στρατιωτικούς μιας δύναμης, όπως είναι η ελληνική στρατιωτική δύναμη, που μετέχει στο ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία μετέχει στο ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια αντιλαμβάνεστε όχι μόνο το παράνομο, όχι μόνο το αυταρχικό αλλά και τον παραλογισμό. Μία χώρα η οποία τουλάχιστον θεωρητικά είναι σύμμαχος το πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να κρατάει δύο στρατιωτικούς μέλη του ΝΑΤΟ… Εμείς να είμαστε ήρεμοι, ψύχραιμοι και να ξέρουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε στο ακέραιο τα κυριαρχικά εθνικά μας δικαιώματα».

«Να καταλάβει ο δικαστής ότι δεν είναι διάδικος, είναι τρίτος, βεβαίως μπορεί να έχει πολιτικές απόψεις, αλλά αυτές να μένουν στο σπίτι του ή να μένουν στην κάλπη στην οποία προσέρχεται να ψηφίσει και όχι να αναμειγνύονται με την απονομή της Δικαιοσύνης…»

Κληθείς λόγω και της επαγγελματικής του τριβής με την Δικαιοσύνη, να τοποθετηθεί για όλα αυτά τα οποία βλέπουν τως φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικά διάστημα για τις σχέσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης, ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε: «Αυτή η εικόνα, η οποία πολλές φορές έχει βγει ως έκφραση αντιπαλότητας δεν υπάρχει, με την έννοια ότι δεν επιλέγει η ίδια η Δικαιοσύνη ή η Κυβέρνηση η μία να αντιπαλεύει ως εξουσία την άλλη, όμως υπήρξαν διαφορετικές αν θέλετε απόψεις και εκδοχές αναφορικά με κρίσιμες αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Μετά λόγου γνώσεως και στο βαθμό που πρέπει όλοι μας να υπερασπιζόμαστε τη θεσμική συγκρότηση της χώρας, διότι χωρίς τους δημοκρατικούς θεσμούς δεν υπηρετείτε η αποτελεσματικότητα και η δημοκρατία του πολιτεύματος μας. Και οι ίδιοι οι δικαστές πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι η τρίτη ανεξάρτητη πολιτειακή εξουσία. Και η πολιτειακή εξουσία στην έκφρασή της την κυβερνητική ή και την νομοθετική ακόμη, να έχει σεβασμό απέναντι στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αν με ρωτήσετε, αυτό υπηρετείται όλες τις φορές, θα σας έλεγα διαχρονικά και όχι μόνο το τελευταίο διάστημα. Θυμηθείτε, χρόνια ολόκληρα κάποιοι μιλούσαν για το κράτος των δικαστών, κάποιοι επέλεγαν να πετροβολούν τους δικαστές και κάποιοι δικαστές επέλεγαν να επιτίθενται την όποια κυβέρνηση. Αυτά δεν υπηρετούν την ομαλή συλειτουργία των εξουσιών, των πολιτειακών εξουσιών. Κατά τούτο δεν χρειάζεται αυτή η ανταλλαγή πυρών από διάφορες κατευθύνσεις. Και να καταλάβει ο δικαστής ότι δεν είναι διάδικος, είναι τρίτος, βεβαίως μπορεί να έχει πολιτικές απόψεις, αλλά αυτές να μένουν στο σπίτι του ή να μένουν στην κάλπη στην οποία προσέρχεται να ψηφίσει και όχι να αναμειγνύονται με την απονομή της Δικαιοσύνης».

«Η αναφορά στην κεντροαριστερά, απ’ όλους εκείνους οι οποίοι μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ, πρέπει να αποσαφηνιστεί…»

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις συζητήσεις στον ευρύτερο προοδευτικό πόλο και την κεντροαριστερά, ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Η αναφορά στην κεντροαριστερά, στην σοσιαλδημοκρατία ή στο κέντρο, η οποία γίνεται απ’ όλους εκείνους οι οποίοι μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ, πρέπει να αποσαφηνιστεί, τί ακριβώς θέλουν. Με την έννοια ότι δεν είναι γεωγραφικός χώρος ούτε η σοσλιαλδημοκρατία, ούτε η κεντροαριστερά, είναι ένας πολιτικός χώρος. Και οφείλει αυτός ο χώρος να ξεκαθαρίσει τις ιδεολογίες του, την πολιτική του, προκειμένου να επιλέξει με σαφήνεια και εν συνεχεία να απευθυνηθεί στον ελληνικό λαό τί θέλει και τί διεκδικεί.

Παρακολουθώντας τα πράγματα, χωρίς να θεωρηθεί ότι επιλέγω την οποιαδήποτε ανάμειξη στα εσωτερικά τους, διαπιστώνω ότι αυτό το οποίο έθεσα λίγο πριν εξακολουθεί να είναι υφιστάμενο ως πρόβλημα. Δείτε την διαφορετική στάση σε κρίσιμα ζητήματα του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την πολιτική του Ποταμιού, το οποίο αποτελεί συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ ή ακόμα και των άλλων δυνάμεων που μετέχουν στην προσπάθεια για τη συγκρότηση αυτού του πολυτασικού κόμματος, της πολυτασικής πολιτικής παράταξης.

Τώρα σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αίσθηση και έχει αν θέλετε και την επιλογή να διευρυνθεί ο χώρος του λεγόμενου προοδευτικού πόλου, όχι με την έννοια του δικομματισμού, δηλαδή από την μία μεριά ο νεοφιλελεύθερος πόλος και από την άλλη ο προοδευτικός πόλος, ούτε θέλει να ετεροκαθορίσει την παρουσία των άλλων δυνάμεων που αυτοναφέρονται στην σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά, όμως τα πράγματα είναι σαφή. Κατά την γνώμη μου πρέπει να υπάρξει διαδικασία σύγκλισης, προκειμένου να προκύψουν και συνεργασίες, συνεργασίες στα πολλαπλά επίπεδα. Αν με ρωτήσετε, σπεύδω καθ’ υποφορά να σας πω, πόσο θα είναι αποτελεσματική αυτή η προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει, θα σας πω ότι στο επίπεδο της πολιτικής κορυφής δεν το βλέπω. Εκείνο όμως το οποίο βλέπω είναι ότι διαμορφώνεται αυτή η συσπείρωση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου μέσα στην κοινωνία, στην ίδια τη βάση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει