Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Καλή διατροφή και στην τρίτη ηλικία

Περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια έχουν ο ηλικιωμένοι πουακολουθούν υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία της σωστής διατροφής για το προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 2.500 ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών και συμπέραναν ότι όσοι τρώνε τροφές με χαμηλά λιπαρά και προτιμούν τα φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία.

Όσοι έτρωγαν πολλά λιπαρά με τη μορφή παγωτών, τυριών, πλήρους γάλακτος κλπ., είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι για όσους έτρωγαν υγιεινά υπήρχε κατά μέσο όρο αύξηση περίπου 12% στο ποσοστό επιβίωσης την επόμενη δεκαετία.

Οι ερευνητές χώρισαν τα άτομα σε έξι ομάδες ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειές τους. Από την ομάδα που έτρωγε υγιεινά, ποσοστό 21% απεβίωσε τη δεκαετία που ακολούθησε έναντι 34% της ομάδας που κατανάλωνε πολλά λιπαρά και πλήρη γαλακτοκομικά.

Οι ερευνητές συνιστούν στους ηλικιωμένους να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, πλήρη δημητριακά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και ψάρια, προκειμένου να αυξήσουν τα χρόνια ζωής τους. Τους ηλικιωμένους ωφελούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, σε σίδηρο, βιταμίνη C, ασβέστιο, φυλλικό οξύ. Οι επιστήμονες συνιστούν επίσης στους ηλικιωμένους να πίνουν πολλά υγρά, αλλά όχι αναψυκτικά, και να μειώσουν την ποσότητα κόκκινου κρέατος (αλλά όχι των πουλερικών), των αποξηραμένων τροφών και των γλυκισμάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει