Κεφαλογιάννης στο Marconi 96,1 για την επίσκεψη στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς: Χώρος στη διπλωματία

ΗΧΗΤΙΚΟ: “Επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες έχω ραντεβού με τον πρόεδρο Ταγιάνι…”

Στο Radio Marconi 96,1 F.M. του Βόλου και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη, μίλησε ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης καθ’ οδόν προς την Αδριανούπολη, μαζί με τον βουλευτή Έβρου και επίτιμο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιο Δημοσχάκη, για την επίσκεψη στους δύο Έλληνες αξιωματικούς.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κεφαλογιάννης ξεκαθάρισε ότι επισκέπτεται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς με την ιδιότητα του ευρωπαίου αξιωματούχου, γι’ αυτό και την Τρίτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ταγιάνι, ώστε να τον ενημερώσει σχετικά, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί χώρος στη διπλωματία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κεφαλογιάννη είπε χαρακτηριστικά: “Έχω την τιμή, όπως γνωρίζεται, να προεδρεύω της Επιτροπής της Ε.Ε. – Τουρκίας, να προεδρεύω 40 Τούρκων βουλευτών και 40 Ευρωπαίων, μιας Επιτροπής που έχει τον πρώτο λόγο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και για το λόγο αυτό είχα την ευκαιρία επισήμως σε ταξίδι που έκανα την 25η Μαρτίου, συμβολική ημέρα, στην Τουρκία, να ζητήσω από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης, επίσημα να επισκεφθώ τους δύο Έλληνες που παράνομα κρατούνται στην Αδριανούπολη. Αυτή η άδεια χορηγήθηκε στα τέλη του Απριλίου και σήμερα θα πάμε να επισκεφθούμε τους Έλληνες αξιωματικούς…”, εξήγησε ο κ. Κεφαλογιάννης και εν συνεχεία έβγαλε την είδηση ότι την Τρίτη, με την επιστροφή του στις Βρυξέλλες, έχει ραντεβού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον κ. Ταγιάνι, για να τον ενημερώσει και να συντονίσουν τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών.

Ερωτηθείς εάν στην Τουρκία θα έχει συναντήσεις και με αξιωματούχους, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε: “Είχα την προηγούμενη εβδομάδα σε υψηλότερο επίπεδο και στις Βρυξέλλες αλλά και στην Τουρκία. Αυτό είναι μία διαδικασία που δεν σταματά. Εδώ, στην Αδριανούπολη είναι ένας σταθμός της προσπάθειας, μιας προσπάθειας η οποία δεν περιορίζεται στις δικές μας προσωπικές πρωτοβουλίες, αλλά σχετίζεται με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν όλα τα όργανα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, του ευρωπαϊκού συμβουλίου, της ευρωπαϊκής επιτροπής και σε εθνικό επίπεδο τα πολιτικά κόμματα και η σημερινή κυβέρνηση. Είναι θέματα που μας ενώνουν, που μας ενδιαφέρουν, που μας απασχολούν και θέλουμε με τον καλύτερο τρόπο να δώσουμε χώρο στη διπλωματία. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει τώρα, να λήξουμε ένα θέμα με τον μικρότερο δυνατό κόστος για τους δύο Έλληνες, που με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια και αυτοί και οι οικογένειές τους, αντιμετωπίζουν μια προσωπική δύσκολη στιγμή και αυτό μας κάνει να ενεργοποιούμαστε σε καθημερινή βάση επιδιώκοντας την άμεση απελευθέρωσή τους”.

Τέλος και αναφερθείς στη σημασία της επίσκεψης, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε: “Πρώτα απ’ όλα υπενθυμίζουμε στην Τουρκία ότι έχουμε δύο Έλληνες στρατιωτικούς, Ευρωπαίους πολίτες παράνομα κρατούμενους στην Αδριανούπολη. Το δεύτερο είναι ότι παίρνουμε ένα θετικό μήνυμα από την Τουρκία, γιατί για πρώτη φορά επισήμως έδωσαν άδεια να επισκεφθεί ευρωπαίος αξιωματούχος, μαζί με τον κ. Δημοσχάκη, τον βουλευτή Έβρου, να επισκεφθούμε τους Έλληνες αξιωματικούς. Και αυτό είναι ένα καλό μήνυμα, πολύ περισσότερο όταν ο κ. Ερντογάν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο”.

Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη στο Radio Marconi 96,1 F.M.:

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει