Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) για πρώτη φορά στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Παρών στις ανάγκες της κοινωνίας, πόσο μάλλον στις ανάγκες των παιδιών, δίνει με θετικό πρόσημο ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, ανακοινώνοντας την επικείμενη λειτουργία, για πρώτη φορά στον Δήμο, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζεται ως εξής:

“Είναι καθήκον μας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να δώσουμε στα παιδιά ευκαιρίες να μάθουν, να εμπνευστούν, να δημιουργήσουν, να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον” ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Παν. Κουτσάφτης, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής για την νέα δομή που αποτελεί σημαντικό πυλώνα κοινωνικής πολιτικής και υποστήριξης για το παιδί και την οικογένεια.

Ειδικότερα. με αφορμή τη νέα πρόσκληση για τη δράση «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής  Ζωής 2018-2019», για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ΚΔΑΠ), στη δημοτική κοινότητα Ζαγοράς και στην τοπική κοινότητα Τσαγκαράδας. Η επιλογή των παραπάνω περιοχών, έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετηθεί χωροταξικά το σύνολο των δημοτών της περιοχής.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται με την συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, τον διευθυντή και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Ζαγοράς και την ιδιωτική εταιρία BLISS.

Τι είναι τα ΚΔΑΠ:

Τα ΚΔΑΠ είναι δομές δημιουργικής απασχόλησης παιδιών που λειτουργούν καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) από 15/9 έως 15/6 από την 13:30 έως τις 21:00, ενώ από 15/6 έως 31/7 λειτουργούν πρωινά τμήματα.

Τα ΚΔΑΠ παρέχουν δημιουργική απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου παιδιών, ηλικίας από 5 μέχρι 12 ετών, με την ανάπτυξη οργανωμένων ατομικών και ομαδικών δραστηριοτήτων όπως:

Εικαστικές δραστηριότητες
Χορός – κινητικά παιχνίδια
Δημιουργική απασχόληση
Θεατρικό παιχνίδι

Μουσικοκινητικές δραστηριότητες
Ρομποτική – Πληροφορική
Οργανωμένες γωνιές παιχνιδιών
Μουσικό παιχνίδι

Περιβαλλοντικές δραστηριότητες
Παιδική λογοτεχνία
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας και άθλησης,
Αναγνωστήριο δημοτικού
Συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες, εκθέσεις ημερίδες, παραστάσεις

Οι δραστηριότητες παρέχονται από εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα στους άνετους, ασφαλείς και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των Κέντρων.

Επίσης για τις ανάγκες λειτουργίας των ΚΔΑΠ συνεργάζονται – απασχολούνται και εξωτερικοί συνεργάτες όπως μουσικολόγοι, εκπαιδευτές πληροφορικής αλλά και παιδίατροι, που επισκέπτονται τους χώρους των ΚΔΑΠ κάθε εβδομάδα όπου εκτός από περιστατικά που τυχόν προκύπτουν, συζητούν με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς διάφορα θέματα υγείας και υγιεινής.

Στόχοι των Κέντρων είναι:

  • Να βοηθήσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις εκφραστικές τους ικανότητες
  • Να προσφέρουν πλούτο ερεθισμάτων.
  • Να αποτελέσουν χώρους όπου τα παιδιά θα συναντούν φίλους και θα επικοινωνούν μαζί τους
  • Όλα τα γνωστικά αντικείμενα που παρέχονται να έχουν τη μορφή παιχνιδιού και όχι μαθήματος
  • Να ανήκει στα παιδιά η επιλογή αντικειμένου με το οποίο θα ασχοληθούν, τον τρόπο με τον οποίο θα το προσεγγίσουν και τον χρόνο που θα αφιερώσουν.
  • Να αποφορτίσουν το πιεσμένο πρόγραμμα των εργαζομένων γονέων στο σπίτι.
  • Να στηρίξουν τις εργαζόμενες μητέρες στη φύλαξη των παιδιών τους πέραν του σχολικού ωραρίου.

Η συμμετοχή για τα παιδιά είναι ΔΩΡΕΑΝ, έπειτα από έγκριση της σχετικής αίτησης.

Καλούμε λοιπόν τις άνεργες μητέρες, τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα ή τις αυτοαπασχολούμενες που έχουν παιδιά από 5 έως 12 ετών, να λάβουν μέρος στην πρόσκληση.

Στόχος της προσπάθειάς, είναι να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά με voucher, προκειμένου να γίνει εφικτή και βιώσιμη η λειτουργία των κέντρων και να εξυπηρετηθούν πολλές οικογένειες, αλλά και να γνωστοποιηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και τα δικαιολογητικά εκείνα τα οποία απαιτούνται για να ολοκληρωθεί ορθά η διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Προσοχή: Εξαιρούνται από την «Πρόσκληση» οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού) και των Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α.

Η αιτήσεις υποβάλλονται, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΕΕΤΑΑ και περιλαμβάνουν στοιχεία που αφορούν κυρίως στην οικονομική, οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση των γονέων.

Δικαιολογητικά εγγραφής:
• Αίτηση συμμετοχής (Δίνεται από το προσωπικό του ΚΔΑΠ)
• Αποδεικτικό Στοιχείο Ταυτότητας (Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο)
• Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης με ημερομηνία έκδοσης εντός τελευταίου εξαμήνου
• Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) Φορολογικού έτους 2017
• Βεβαίωση εργοδότη ή βεβαίωση ανεργίας με ημερομηνία μετά τις 25-5-2018

Το τμήμα επικοινωνίας των ΚΔΑΠ είναι έτοιμο να σας βοηθήσει στην σωστή συλλογή των δικαιολογητικών που θα χρειαστούν και θα είναι δίπλα σας σε ότι χρειαστείτε για την σωστή κατάθεση της αίτησής σας.

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις ενδιαφέροντος, στο kostas.k@bliss-events.gr ή στο 6977070777.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, το τμήμα επικοινωνίας των ΚΔΑΠ θα βρίσκεται στο Δημαρχείο Ζαγοράς την Τετάρτη 20/6, Πέμπτη 21/6 και Παρασκευή 22/6, από τις 9.30 έως 13.30, έτσι ώστε να παρέχουν ενημέρωση, να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά του φακέλου και να καταθέσουν τις αιτήσεις”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει