Κίνημα Αλλαγής: Πλαστογράφησαν και τις συλλογικές συμβάσεις

Για «θεσμική εκτροπή» καταγγέλλει το Κίνημα Αλλαγής το υπουργείο Οικονομικών με αιχμή το θέμα της σύμβασης εργασίας της ΕΑΒ.

«Την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου διακηρύσσει την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, όχι μόνο πλαστογραφούν όσες νέες υπογράφονται, αλλά καταργούν και όλες τις προηγούμενες ΣΣΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιχειρησιακή Σύμβαση της ΕΑΒ η οποία εστάλη για συνυπογραφή στο υπουργείο Οικονομικών (αντί της απλής ενημέρωσης των αρμόδιων υπουργών που ίσχυε παλαιότερα)» επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του.

Το κόμμα κατηγορεί τους κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη ότι «έπιασαν και την «διόρθωσαν» ιδιοχείρως τη σύμβαση «ουσιαστικά πλαστογραφώντας το αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των εργαζομένων και της διοίκηση της εταιρείας». «Αλλά δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτό. Προχώρησαν στην κατάργηση του ακροτελεύτιου άρθρου που προέβλεπε την διατήρηση σε ισχύ όλων των προηγούμενων συμβάσεων (συρροή), οι οποίες αναφέρονται ακόμη και στα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που ανατρέχουν δεκαετίες πίσω» προσθέτει το Κίνημα.

«Η πλαστογραφία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η κατάργηση όλων των όρων εργασίας που ισχύουν διαχρονικά δείχνει το πώς βλέπει η κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου τα εργασιακά δικαιώματα, πώς αντιμετωπίζει την ελεύθερη βούληση των εκπροσώπων των εργαζομένων και τι περιεχόμενο επιθυμεί να δώσει στον θεσμό των (δήθεν) ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που εξαγγέλλει» επισημαίνει, συμπληρώνοντας ότι «η νομοθετική πρόβλεψη ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ότι ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με κρατική παρέμβαση και με… διατίμηση της εργατικής δύναμης μέσω υπουργικής απόφασης, αυταρχικά τώρα επεκτείνεται σε όλες τις Συμβάσεις και αμοιβές».

Τονίζει τέλος ότι «η έξοδος από την κρίση δεν θα έρθει ποτέ όσο τα εργασιακά δικαιώματα παραμένουν τσακισμένα».