Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Κοινοβουλευτικός «έλεγχος» του Κουρτς από Έλληνες ευρωβουλευτές

Σειρά ερωτήσεων προς τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Στέφαν Κουρτς, ο οποίος αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., απηύθυναν οι Έλληνες ευρωβουλευτές, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της αυστριακής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι στο πρόγραμμα της αυστριακής προεδρίας, διάβασε αμέτρητες φορές τη λέξη «ασφάλεια» και ελάχιστες φορές τη λέξη «ανεργία», τη λέξη «δημοκρατία», τις λέξεις «ανθρώπινα δικαιώματα», τις λέξεις «βιώσιμη ανάπτυξη», τη λέξη «ρατσισμός».

«Είστε ένας νέος πολιτικός και πρέπει να επιλέξετε ποιες ιδέες θέλετε να υπηρετήσετε. Έχετε δύο δρόμους μπροστά σας: ο πρώτος είναι να συνεργαστείτε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή για να υπάρξουν λύσεις. Και ο δεύτερος δρόμος είναι να αποδειχθείτε ένας Όρμπαν ή ένας Σαλβίνι με παιδικό πρόσωπο, που απλώς επιδιώκει τα χειροκροτήματα του κυβερνητικού του εταίρου, ο οποίος ανήκει στην άκρα Δεξιά» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

«Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο δρόμους. Γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι το κόμμα στο οποίο ανήκει και ο κύριος Γιούνκερ και, όπως είδατε, μίλησε πολύ διαφορετικά από σας, όπως και ο κύριος Κάρας, που ανήκει στο ίδιο κόμμα με σας, στο αυστριακό Λαϊκό Κόμμα. Διαλέξτε λοιπόν, κύριε Κουρτς» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Νότης Μαριάς ρώτησε τον Καγκελάριο για τη στάση της αυστριακής προεδρίας απέναντι στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, κατέχει το 37% του κυπριακού εδάφους, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος και παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της χώρας.

Επί της μετανάστευση, η Μαρία Σπυράκη ζήτησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Καγκελαρίου σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για αφαίρεση κοινοτικών κονδυλίων από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για το προσφυγικό.

Παράλληλα, αξίωσε διευκρινίσεις για την ταχύτητα προώθησης της νομοθεσίας, προς την κατεύθυνση της αλλαγής του καθεστώτος του «Δουβλίνου».