Κοντονής: Δημιουργείται «το σπίτι του παιδιού»

Τη δημιουργία των «σπιτιών του παιδιού» ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Πρόκειται για έναν ειδικό χώρο, όπου τα παιδιά τα οποία έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, θα καταθέτουν με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και εισαγγελικών λειτουργών  και η κατάθεση τους, η οποία θα έχει καταγραφεί, θα χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγεται η μακροχρόνια ταλαιπωρία των παιδιών.

«Στόχος είναι η αποφυγή της δευτερογενούς θυματοποίησης των παιδιών» ανέφερε η γγ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη η οποία συμπλήρωσε: «Θα υπάρχει ένας “διπλός καθρέφτης”. Από τη μια θα είναι το παιδί με δικαστικό λειτουργό και από την άλλη οι ειδικοί θα καθοδηγούν μέσω “ψείρας” τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι ερωτήσεις».

Ενδεικτικά,  αναφέρθηκε από την Μαρία Γιαννακάκη  η περίπτωση παιδιού που είχε κακοποιηθεί στα τέσσερα του χρόνια από τον πατέρα του και χρειάστηκε να καταθέσει 14 φορές στα δικαστήρια μέχρι την ηλικία των 19 ετών. Το περιστατικό, ανέφερε η γγ, διηγήθηκε η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου που στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια ίδρυσης των «Σπιτιών» και στη χώρα μας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε τη δημιουργία “σπιτιών του παιδιού» σε Αθήνα και Πειραιά ενώ σε συνεργασία  με το Χαμόγελο του Παιδιού σύντομα θα λειτουργήσει ανάλογο «σπίτι» και στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα θεσμό που στις ΗΠΑ λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια ενώ ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ αλλά και στην Τουρκία, όπου λειτουργούν 30 «σπίτια».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει