Κοτσακάς στο Marconi 96,1: Μετωπικό σχήμα για να ανακόψουμε την επέλαση της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού

ΗΧΗΤΙΚΟ: «Να δούμε πώς θα φτιάξουμε ένα κοινωνικό μέτωπο, με προοδευτικά χαρακτηριστικά… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το οικειοποιηθεί, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης και μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες του…»

Στο Radio Marconi 96,1 F.M. και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη, μίλησε το πρωινό της Πέμπτης ο Αντώνης Κοτσακάς, μετά την επανεκλογή του στη νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στην πρώτη θέση. Σε μία από τις ομολογουμένως σπάνιες συνεντεύξεις του, ο κ. Κοτσακάς ανέλυσε την κοινωνικοπολιτική ακτινογραφία του σήμερα, με φόντο τις απαιτούμενες κοινωνικές συμμαχίες, ώστε να διαμορφωθεί ένα ανάχωμα αντίστασης στην επερχόμενη λαίλαπα της ακραίας Δεξιάς και του σκληρού νεοφιλελευθερισμού, όπως τόνισε.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κοτσακάς είπε μεταξύ άλλων: «Στη χώρα μας έχει γίνει ένα μπέρδεμα, ένα μπέρδεμα που έχει να κάνει ανάμεσα στις έννοιες πολιτική πλειοψηφία και κοινωνική πλειοψηφία. Στη χώρα μας λοιπόν υπάρχει σαφέστατα προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία, γιατί η χώρα μας δεν είναι στο Βέλγιο ή στη Δανία, γιατί η χώρα μας είναι στα Βαλκάνια με ότι αυτό συνεπάγεται και γιατί η χώρα μας έχει ζήσει πέντε πτωχεύσεις και πολύ έντονα τις ξένες παρεμβάσεις, τις δικτατορίες και τον εμφύλιο. Εδώ λοιπόν υπάρχει και θα υπάρχει για πολλά χρόνια κοινωνική πλειοψηφία με προοδευτικά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει όμως πολιτική πλειοψηφία, αντίστοιχη αυτής της κοινωνικής πλειοψηφίας, γιατί οι ηγετικές ομάδες των κομμάτων του μεσαίου χώρου περί άλλα μεριμνούν και τυρβάζουν, έχουν εκκρεμότητες ή αγωνιούν για την προσωπική τους στρατηγική, την οποία δεν βλέπουν μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι λοιπόν προτιμότερο, αντί να επιδιώκουμε συμμαχίες κορυφής, οι οποίες δεν είναι και αρεστές στο λαό, γιατί δίνουν την αίσθηση διαπραγμάτευσης αξιωμάτων, να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια για την έκφραση αυτής της κοινωνικής πλειοψηφίας. Εάν αυτή η κοινωνική πλειοψηφία διαμορφωθεί, δηλαδή να το πω απλά, δεν θέλω να κάθεται ο Τσίπρας να διαπραγματεύεται με την Φώφη, με τον Θεοχαρόπουλο, δεν ξέρω με ποιούς απ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους, όχι δεν το λέω απαξιωτικά, αλλά αυτό δεν αρέσει στους πολίτες, θα πουν ότι παζαρεύουν πόσα υπουργεία θα πάρουν. Είναι προτιμότερο το στέλεχος, το μέλος, ο φίλος, ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Μαγνησία να διαμορφώσει ένα μόντους βιβέντι με τον ψηφοφόρο των κομμάτων του μεσαίου χώρου ως ένα ανάχωμα αντίστασης στην επερχόμενη λαίλαπα της ακραίας Δεξιάς, του σκληρού νεοφιλελευθερισμού, όταν ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα δημιουργήσει ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς για παράδειγμα. Αυτό ενδιαφέρει εξίσου και τον εργάτη Δεξιό και τον εργάτη Αριστερό. Πάμε λοιπόν να διαμορφώσουμε μια τέτοια κοινωνική πλειοψηφία, η οποία αν και εφόσον αναπτύξει κοινωνική δυναμική, να είστε βέβαιος ότι θα αναγκάσει και τις ηγεσίες του μεσαίου χώρου να εναρμονιστούν με αυτή».

Κληθείς να σχολιάσει όσους μιλάνε για κλειστές κομματικές πόρτες στην κοινωνία, ο κ. Κοτσακάς εξήγησε: «Πρέπει να διαπιστώσω κι εγώ και το λέω και αυτοκριτικά, ότι το 2012, το 2013, υπήρχε ένα κύμα ένταξης δημοκρατικών Αριστερών πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το κύμα τώρα δεν υπάρχει, εξαιτίας και δικών μας λαθών. Δεν θεωρώ απαραίτητο να ενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τους καλώ σώνει και καλά να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί όμως να διαμορφωθεί ένα μετωπικό σχήμα. Όταν λέω μετωπικό σχήμα, να σας θυμίσω ότι το ΕΑΜ ήταν μετωπικό σχήμα του ΚΚΕ, όπως ήταν και η ΕΔΑ μετωπικό σχήμα. Μπορούμε λοιπόν πολίτες από διαφορετικές προελεύσεις, από διαφορετικές διαδρομές, να συμπέσουμε στα μεγάλα ζητούμενα της περιόδου. Ποιά είναι τα μεγάλα ζητούμενα; Να ανακόψουμε την επέλαση της ακροδεξίας και του νεοφιλελευθερισμού, που ήδη έχει επισυμβεί σε μια σειρά από δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Να σας πω ακόμα κάτι, ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα αν αποτελούσε συνειδητή του επιλογή και λεπτομερή του σχεδιασμό, προσέφερε καλές υπηρεσίες στη δημοκρατία στην Ελλάδα. Με ποιά έννοια το λέω; Στην Ελλάδα, τα μεσαία στρώματα, τα οποία είχαν διογκωθεί πραγματικά, μετά τα μνημόνια και τη λιτότητα, επέστησαν ένα σοκ, ανέπτυξαν ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, γινόμενοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ριζοσπάστες, διαπερνούν οριζόντιο ολόκληρο το πολιτικό φάσμα από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά, γιατί ο ριζοσπαστισμός είναι αντίθεση, δεν είναι θέση. Έτσι, εάν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ και σας παρακαλώ τον καθένα που ακούει να το σκεφτεί, θα είχαμε ισχυρές μετατοπίσεις και στην Ελλάδα, όπως έχει γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προς ακροδεξιές εκλογικές επιλογές. Πάμε λοιπόν να δούμε τα μεγάλα ζητούμενα, να δούμε τί καίνε τους πολίτες, με κριτήριο την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία, γιατί δεν έχουμε πολλά πράγματα να χωρίσουμε, ακόμα και με ψηφοφόρους της ΝΔ, βιώνουν κι εκείνοι τα αρνητικά της λιτότητας, των μνημονίων κλπ. Πάνε λοιπόν να πούμε ρε παιδιά, αφήστε τα κόμματα, δεν σας λέμε ελάτε να ενταχθείτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ελάτε όμως όλοι μαζί, ο καθένας στον χώρο δουλειάς του, στον χώρο παρέμβασής του, στον χώρο που κατοικεί, να δούμε πώς θα φτιάξουμε ένα κοινωνικό μέτωπο, με προοδευτικά χαρακτηριστικά».

Ερωτηθείς σχετικά με τον σχεδιασμό από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ως προς όλα τα παραπάνω, ο κ. Κοτσακάς είπε: «Θέλω να πιστεύω και υποστηρίζω αυτή την άποψη και στα όργανα του κόμματός μου, όπου συμμετέχω είτε στην Κεντρική Επιτροπή, είτε στην Πολιτική Γραμματεία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να οικειοποιηθεί αυτό το κοινωνικό μέτωπο για το οποίο σας μίλησα, το οποίο είναι πλειοψηφικό και δεν θέλει να το οικειοποιηθεί, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης και μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες του. Αυτό βέβαια δεν θα συμβεί έτσι τυχαία, επειδή θα έρθει μια τέτοια σκέψη ταυτόχρονα στον Έβρο και στην Κρήτη, σε όλο τον ελληνικό λαό, χρειάζεται καταλύτες, χρειάζεται παρεμβατική προσπάθεια και αυτό ελπίζω ότι θα ξεκινήσουμε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο διάστημα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει