Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Κοτζιάς: Αναβάθμιση της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα

«Η συμμετοχή μας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι διμερείς και οι πολυμερείς μας συναντήσεις απέδειξαν τη μεγάλη αναβάθμιση της Ελλάδας γενικά και της ελληνικής εξωτερικής της πολιτικής ειδικότερα στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του κατά την ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή.

«Χαρακτηριστικό όλων των συναντήσεών μας ήταν ότι δεν ζητήσαμε κανένα ραντεβού εμείς φέτος, αλλά όλα τα ραντεβού μας έγιναν από παράκληση τρίτων», ανέφερε ο ΥΠΕΞ, εκτιμώντας ότι αυτό αποδεικνύει πως «η εικόνα της χώρας μας δεν είναι όπως ήταν πριν μερικά χρόνια, είναι αναβαθμισμένη και έχει τη σημασία της».

Επεσήμανε, δε, ότι ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες -τον οποίο θεωρεί, όπως είπε, σοφό άνθρωπο- που αφορούσε τη διαδικασία ως προς τα ζητήματα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κυπριακού.

Ιδιαίτερη σημασία, υπογράμμισε, είχε και η αρκετά μεγάλη σε έκταση συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ «με τον οποίο έχουμε μία καλή συνεργασία», όπως και η συζήτηση που είχε με την Ανώτερη Σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ και υπεύθυνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα ζητήματα Ευρώπης και Ρωσίας, Φιόνα Χιλ.

Σημαντικές επίσης ήταν, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς και οι διμερείς επαφές του, σε γεύμα και δείπνο αντίστοιχα, με τους ομολόγους του της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, κατά τη συνάντηση με τον κ. Ντιμιτρόφ συζητήθηκαν οι τρόποι μεθόδευσης της λύσης του ζητήματος της ονομασίας, η λήψη κάποιων μέτρων για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και της εκατέρωθεν δυσπιστίας, με τη διοργάνωση συναντήσεων ειδικών σε θέματα νομικής φύσης, Ιστορίας και σχολικών βιβλίων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει