Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Κοτζιάς: Οι σχέσεις Ελλήνων-Αρμένιων σχέσεις φιλίας, εκτίμησης και κοινού πόνου

Ανοίγει ο βηματισμός στην κατεύθυνση της δυναμικής ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας- Αρμενίας. Αυτό διαβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους και τις διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι σχέσεις Ελλήνων και Αρμένιων είναι σχέσεις φιλίας, εκτίμησης και κοινού πόνου. Έχουμε αναγνωρίσει, το 1996, τη Γενοκτονία σε βάρος του φίλου λαού της Αρμενίας. Είναι συγκλονιστικό το μουσείο που υπάρχει στην πρωτεύουσα της χώρας» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

«Η Αρμενία και η Ελλάδα είναι αδελφικά έθνη. Συνδέονται με εγκάρδιες σχέσεις αιώνων και υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ μας» είπε, από την πλευρά του, ο κ. Ναλμπαντιάν.

Η επίσκεψη του κ. Ναλμπαντιάν στην Αθήνα σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Κοτζιά τον περασμένο Μάρτιο στο Ερεβάν εδραιώνει πλέον, όπως ειπώθηκε, τα μέχρι τώρα βήματα, αλλά και την πορεία της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς και επίπεδα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με επιστέγασμα τη συμφωνία ανάπτυξης μίας νέας τριμερούς σχέσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας, η οποία θα είναι διήμερη, με προσκεκλημένη χώρα τη δεύτερη ημέρα το Ιράν και στόχο τις δυνατότητες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Μία τριμερής που θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα για τα ζητήματα της Διασποράς.

Όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στηριξη της Ελλάδας προς την Αρμενία στην ΕΕ, τόσο όσον αφορά την απελευθέρωση της βίζας για τους Αρμένιους πολίτες όσο και σε επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ΕΕ, αλλά και στην ελληνική στήριξη της διαδικασίας του Μινσκ, σχετικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις τρεις αρχές, όπως έχουν διατυπωθεί, των ηγετών της Ευρώπης, της Ρωσίας, των ΗΠΑ: ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με ειρηνικό τρόπο και όχι με στρατιωτική βία ή με απειλή τέτοιας βίας, ότι πρέπει να στηρίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της περιοχής και στην αυτοδιάθεση του πληθυσμού που ζει σ’ αυτήν. Ενώ παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας μας για τη στήριξη της Αρμενίας, «πάντα, σταθερά και με πνεύμα φιλίας» στα θέματα που σχετίζονται με το Κυπριακό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει