Κρίσιμη ψηφοφορία των βρετανών βουλευτών για τον ρόλο του κοινοβουλίου στην τελική συμφωνία για το Brexit

Η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει σήμερα για μία ακόμη φορά τους φιλοευρωπαίους βουλευτές των Τόρις που ζητούν το βρετανικό κοινοβούλιο να έχει την τελευταία λέξη για την τελική συμφωνία για το Brexit, μία πιθανότητα μη αποδεκτή για την ήδη αποδυναμωμένη βρετανίδα πρωθυπουργό.

Το διακύβευμα της ψηφοφορίας, που έχει προγραμματισθεί για σήμερα το απόγευμα στην Βουλή των κοινοτήτων στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφορά δύο θέματα: από την μία πλευρά τον ρόλο που αποδίδει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο στην διαδικασία του Brexit. Από την άλλη, τη μάχη ανάμεσα στους φιλοευρωπαίους που επιδιώκουν την διατήρηση στενών δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την έξοδο της χώρας στα τέλη του Μαΐου 2019 και τους ευρωφοβικούς που θέλουν την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων.

Δύο τροπολογίες βρίσκονται αντιμέτωπες. Από την μία πλευρά, η τροπολογία που παρουσιάσθηκε από την Τερέζα Μέι και προσφέρει στους βουλευτές συμβουλευτική ψήφο επί της τελικής συμφωνίας για το Brexit, εάν υπάρξει, και η οποία θα υπογραφεί με τις Βρυξέλλες, χωρίς να δίδεται στο κοινοβούλιο η δυνατότητα εναντίωσης στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη πλευρά, η τροπολογία που υιοθετήθηκε την Δευτέρα από την Βουλή των Λόρδων και προτείνει αντίθετα οι βουλευτές να έχουν δικαίωμα βέτο και την εξουσία να ζητήσουν επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία τροπολογία …που θα επέτρεπε στο κοινοβούλιο να υπαγορεύσει την προσέγγιση της κυβέρνησης στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δένοντας τα χέρια στην πρωθυπουργό και καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη μίας καλής συμφωνίας για το Ηνωμένο Βασίλειο», απάντησε η Τερέζα Μέι.