Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Κύπρος: Απόψε το debate των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές

Στην τελική ευθεία μπαίνει, από σήμερα, η προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής. Οι πέντε από τους εννέα υποψηφίους θα εμφανιστούν ενώπιον των ψηφοφόρων στην τηλεοπτική μονομαχία (debate). Πρόκειται για την πρώτη και τελευταία κοινή εμφάνιση τους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Το debate θα γίνει στο στούντιο 3 του ΡΙΚ, θα αρχίσει στις 21:00 και θα μεταδίδεται ζωντανά και από τους άλλους παγκύπριους τηλεοπτικούς σταθμούς. Θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου.

Πέντε δημοσιογράφοι από τα τηλεοπτικά κανάλια ΡΙΚ, ΑNT1 , TV-One, Σίγμα και ‘Αλφα, θα θέσουν ερωτήσεις για το Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση. Οι κανόνες για το debate συμφωνήθηκαν σε συσκέψεις των διευθυντών ειδήσεων των πέντε καναλιών και εκπροσώπων των επιτελείων των πέντε υποψηφίων.

Σύμφωνα με τη διαδικασία η συζήτηση θα έχει δύο γύρους, ο καθένας από τους οποίους θα κρατήσει περίπου 55 λεπτά. Ο πρώτος γύρος είναι για το Κυπριακό, την εξωτερική πολιτική και θέματα ενέργειας και ο δεύτερος για την εσωτερική διακυβέρνηση. Κάθε γύρος περιλαμβάνει δύο κύκλους ερωτήσεων προς τους υποψηφίους. Συνολικά, οι υποψήφιοι θα απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις σε κάθε γύρο.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια τακτική που είχε μέχρι σήμερα. Θα επιδιώξει να στείλει το μήνυμα και να πείσει ότι πρόκειται για «έναν ηγέτη που ξέρει τι κάνει, αφού κατάφερε να διαχειριστεί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες την οικονομική κρίση, και, παράλληλα, ξέρει να οδηγήσει τη χώρα στη λεωφόρο της ανάπτυξης, ολοκληρώνοντας το έργο που έχει ξεκινήσει».

Στο στρατόπεδο του Νικόλα Παπαδόπουλου το μεγάλο στοίχημα είναι να περάσει το μήνυμα της υποψηφιότητας που φέρνει το «νέο και το διαφορετικό».

Στο επιτελείο Σταύρου Μαλά «επενδύουν στην εικόνα που θα εκπέμψει απόψε ο υποψήφιος και πώς “εκλεπτυσμένα”θα στρέψει τα πυρά του κατά Αναστασιάδη-Παπαδόπουλου».

Ο Γιώργος Λιλλήκας θα στοχεύσει να περάσει τις θέσεις του επί όλων των θεμάτων και ο Χρίστος Χρίστου θα κινηθεί επιθετικά εκμεταλλευόμενος το ότι αυτή τη φορά θα τύχει ίσης αντιμετώπισης με τους ανθυποψηφίους του.