Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Κυβέρνηση: Να ξεκαθαρίσει η Άγκυρα γιατί κρατούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί

Την ικανοποίηση της Αθήνας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, επεσήμανε ότι ήταν σαφής η ομόθυμη στάση της Ε.Ε. έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επεσήμανε πως η κυβέρνηση ζητεί από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα, για ποιον λόγο κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Κάλεσε επίσης από την Άγκυρα να ξεκαθαρίσει «για ποιον λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιον λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργείας που καθόλου δεν συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και μια σχέση καλής γειτονίας».

Επανέλαβε δε -κληθείς να σχολιάσει σχετική αναφορά του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνου Κατσίκη- ότι δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επεσήμανε πως η κυβέρνηση υπερασπίζεται την εθνική γραμμή που αποτελεί την κοινή βάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία, και σε αυτό το πλαίσιο αναζητεί την επίλυση του ζητήματος με τη γείτονα.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μνημείο ανευθυνότητας» και «προσπάθεια υπεκφυγής» από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη Μητσοτάκη, με αφορμή την άρνησή του να δεχθεί την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, επεσήμανε πως η τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας είναι αναγκαία για να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ σημείωσε ότι «παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει