Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Λετονία: Ο υπουργός Οικονομίας καλεί τον κεντρικό τραπεζίτη να παραιτηθεί

Ο υπουργός Οικονομίας της Λετονίας κάλεσε τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να παραιτηθεί με αφορμή την έρευνα για το εάν δωροδοκήθηκε, ισχυρισμούς που ο ίδιος ο Ίλμαρς Ρίμσεβιτς έχει αρνηθεί.

Το σαββατοκύριακο, ο κ. Ρίμσεβιτς τέθηκε υπό κράτηση κατηγορούμενος ότι δωροδοκήθηκε με περισσότερα από 100.000 ευρώ. Ο ίδιος αρνείται να παραιτηθεί, φέρνοντας την κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να τον αποπέμψει, ενώπιον πολιτικού διλήμματος.

Μιλώντας την Πέμπτη στο πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Άρβιλς Ασεράντενς δήλωσε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να αποχωρήσει με τη θέλησή του, καλώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει. Ο Ί. Ρίμσεβιτς είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας να αποχωρήσει ο Ρίμσεβιτς», δήλωσε ο κ. Ασεράντενς, μέλος του κόμματος της Ενότητας, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Ασεράντενς δήλωσε ότι ο Ρίμσεβιτς θα πρέπει να αποχωρήσει «οικειοθελώς».

Τα σχόλιά του απηχούν τις δηλώσεις του Άιναρς Λατκόβσκις, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά της διαφθοράς, ο οποίος επίσης κάλεσε τον κ. Ρίμσεβιτς να παραιτηθεί.

Ο ‘Ιλ. Ρίμσεβιτς έχει αρνηθεί τις κατηγορίες περί χρηματισμού του, λέγοντας ότι πρόκειται για μία εκστρατεία σπίλωσης που ενορχηστρώθηκε από τράπεζες που ήθελαν να κλείσουν ανοικτούς λογαριασμούς μαζί του.