Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Μαξίμου: Πλήρης αλληλεγγύη της Ε.Ε. σε Ελλάδα – Κύπρο

Την ικανοποίησή τους για τη «σαφή στήριξη» της Ε.Ε. τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, όσο και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» εκφράζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ειδικότερα πως για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγράφεται «ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «αποτυπώθηκε, επίσης, η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα» ενώ υπήρξε «σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία».

Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον πρόεδρο τηςΤουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Συνάντηση της Βάρνας, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.

Αλ. Τσίπρας: Γιούνκερ και Τουσκ να ζητήσουν ξεκάθαρες εγγυήσεις από την Τουρκία

Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν πρέπει να αναβληθεί η συνάντηση της Βάρνας, αλλά οι Γιούνκερ και Τουσκ να ζητήσουν ξεκάθαρες εγγυήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά και τη διευθέτηση του ζητήματος των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Στη συζήτηση για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Μεγάλη Βρετανία και μίλησε για την ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης. Υπογράμμισε την ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπισης του ζητήματος και ότι πρέπει να διατηρείται διαρκώς ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το πρωί με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, από την πλευρά του, τού μετέφερε και τα όσα συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα του έλεγχου των εξοπλισμών.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή και δεν πρέπει ούτε να σιωπά, αλλά ούτε και να παρασύρεται. Πολύ περισσότερο, όπως είπε, όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο, η Ευρώπη δεν πρέπει να το αγνοεί.