Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Με εξαίρεση από τη φορολογία θωρακίζει την βιομηχανία μικροεπεξεργαστών το Πεκίνο

Σε μία προσπάθεια να θωρακίσει την κινεζική βιομηχανία μικροεπεξεργαστών και να περιορίσει την εξάρτηση των τοπικών τεχνολογικών και εταιρειών ηλεκτρονικών ειδών από το εξωτερικό, εν μέσω συνεχιζόμενων αντιπαραθέσεων με τις ΗΠΑ, το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα νέα μέτρα στήριξης.

Σγυεκκριμένα το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την εξαίρεση από τους εταιρικούς φόρους των επιχειρήσεων κατασκευής ημιαγωγών για περίοδο δύο έως πέντε ετών. Όταν αυτή εκπνεύσει θα τεθούν πιθανότατα σε εφαρμογή φοροελαφρύνσεις.

Η εξαίρεση ισχύει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2018 και αφορά ευρεία γκάμα ημιαγωγών, από βασικά τσιπάκαι έως τους τελευταίας τεχνολογίας μικροεπεξεργαστές. Η Κίνα αυτή τη στιγμή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ξένων μικροεπεξεργαστών, οι οποίοι και συνιστούν μάλιστα την μεγαλύτερη κατηγορία των εισαγωγών της, βάσει αξίας.

Η απόφαση έρχεται καθώς εκκρεμεί η επιβολή των αμερικανικών δασμών σε κινεζικές εισαγωγές τεχνολογικών και άλλων προϊόντων αξίας 50 δισ. δολαρίων. Οι δασμοί δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή (αν και έχουν υπογραφεί) και καταβάλλεται προσπάθεια από τις δύο πλευρές να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, ώστε να αποτραπούν. Είναι αβέβαιο εάν η προσπάθεια θα καρποφορήσει.